Не е обърнато достатъчно внимание на електронната идентификация на гражданите

...
Не е обърнато достатъчно внимание на електронната идентификация на гражданите
Коментари Харесай

За по-модерни методи за електронна идентификация на пациентите, настояват личните лекари

Не е обърнато задоволително внимание на електронната идентификация на жителите в идната за обявяване разпоредба за действието на Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Това настояват от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Нормативната база е остаряла и е подобаваща за работа с документи на книжен притежател, само че не и за електронни такива, показват от сдружението.

Като образец за противоречие лекарите показват, че за електронна идентификация на пациентите се планува да се реализира посредством архаични способи, а точно с автограф с химикал върху хартия или пък с таблети и хартиени заявления.

Трябва да се прибавят и други способи за електронна идентификация в Наредбата за НЗИС съгласно Националното съдружие и от него оферират като вид основаване на електронна здравна карта и мобилно приложение за идентификация, създадено от Министерството на електронното ръководство.

Към момента единственият регламентиран способ за електронно сключване е с КЕП, който е неприспособим за пациентите като равносилен на саморъчния автограф, показват от лекарското съдружие и упорстват да се добави опция за потреблението и подписването с електронна здравна карта, пентаблет, SMS ключова дума, мобилен КЕП, мобилно приложение, които да са равностойни на саморъчния автограф при потребление и документиране на медицински действия.
 Разработват мобилно здравно приложение за обща здравна информация
Разработват мобилно здравно приложение за обща здравна информация

Отпуснати са близо 50 млн. лева за медикаменти през НЗИС

Според Националното съдружие е нужна цифровизация на процесите в НЗИС, което е същинското електронно опазване на здравето и дава опция на институциите достъп да получават данни с опция за електронна обработка, вместо да разчитат на ръчно написани на хартия доклади. Това обаче изисква промени в редица наредби, които от НСОПЛБ изявяват подготвеност да дават в допълнение.

Предимствата, които идват със основаването на електронна идентификация, налична и еквивалентна на саморъчния автограф, както и надграждането на НЗИС с опция за електронен продан на данни сред институциите с право на достъп и НЗИС съгласно лекарското съдружие са:
оптимизиране на достъпа на жителите до здравни услуги; осигуряване на институциите и лекарите на съответстваща, достоверна и унифицирана база данни; осигуряване на в допълнение физическо и времево пространство на лекарите за реализиране на директните медицински действия с пациентите.
Предложенията са изложени в документално изказване към президента Румен Радев, доктор Асен Меджидиев, министър на опазването на здравето, членовете на Комисията по опазване на здравето, господин Георги Тодоров- министър на електронното ръководство, доктор Иван Маджаров- ръководител на БЛС и членовете н Комисия по електронно ръководство и индформационни технологии. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР