Не е нужно сте особено навътре в науката, за да

...
Не е нужно сте особено навътре в науката, за да
Коментари Харесай

НАСА за първи път наблюдава нещо, което излиза от черна дупка

Не е нужно сте изключително във вътрешността в науката, с цел да знаете, че черните дупки нормално гълтам, а не изхвърлят всякакви неща. Наскоро обаче учени станаха очевидци на извънредно необичайно събитие при черната дупка, известна като Маркарян 335. Два галактически телескопа на НАСА, единият от които NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array), следиха по какъв начин супермасивната черна дупка „ изстрелва “ от вътрешността си своята корона.

Подобно събитие не е било следено в никакъв случай по-рано. Короните са формирани от мощно енергийни частици, които генерират рентгенови лъчи, само че детайлностите за външния им тип и за метода, по който се образуват, са неразбираеми.

Това е едно от най-важните открития до момента, счита Дан Уилкинс от Университета Сейнт Мери. То може да ни изясни по какъв начин черните дупки са едни от най-ярките обекти в космоса.

Главният откривател на NuSTAR, Фиона Харисън, означи, че природата на енергийния източник е „ мистериозен “, само че добави, че опцията на процедура да се запише събитието е дала сведения за размера и структурата на черната дупка, както и нова информация за това по какъв начин действат черните дупки.  

Макар да ни се желае да мислим, че имаме много положително схващане за космоса, огромна част от това, което считаме за познание, е единствено доктрина, която към момента не е доказана или опроверагена посредством наблюдения. Няма да е изненада, в случай че се наложи някои учебници ще би трябвало да бъдат пренаписани.

Тhe Space Academy

Obekti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР