Не е нужно да теглим само кредити. Нашата задача беше

...
Не е нужно да теглим само кредити. Нашата задача беше
Коментари Харесай

Александър Дунчев, ПП: Пари в държавата има, ние го виждаме всеки ден


" Не е нужно да теглим единствено заеми. Нашата задача беше да съберем парите, които по принцип изтичаха ", твърди политикът от " смяната "

За бюджета, парите от Плана за възобновяване и подкрепяне на семействата и бизнеса през зимните месеци Tribune.bg беседва с народния представител от   " Продължаваме промяната " /ПП/ Александър Дунчев.

Служебният кабинет се отхвърли да внася бюджет за 2023г., това трансформира ли дилемите пред Политическа партия?

Това е една стъпка на служебното държавно управление, която ние ще желаеме да се поправя. Ще продължим да настояваме те да внесат бюджет и законите, нужни по Плана за възобновяване и резистентност, част от които към този момент са готови от министерствата. Така ще може да се реагира на проблемите пред страната, откакто бюджетът и Плана за възобновяване тръгнат. Ние може да продължим и с сполучливия бюджет на Асен Василев, само че той не ни разрешава да прокараме обществените политики, които в допълнение ще понижат рисковете пред хората през зимата - инфлацията и разноските за сила. Така че, в случай че желаеме да подобрим нещо, би трябвало да се борим служебният кабинет да внесе бюджета и законите по Плана за възобновяване.

Какво в допълнение ще предложите от Политическа партия като антикризисни ограничения?

Те са свързани с 16-те целта, които разгласи Кирил Петков при започване на работата на това Народно заседание. 

Основното терзание на икономисти, на бизнеса и на някои партии е, че с в допълнение подкрепяне през зимните месеци ще натрупаме още задължения?

Пари за поддръжка е хубаво да се дават, когато са налични. С бюджета, направен от държавното управление на Политическа партия, бяха заложени много благоприятни условия за повишение на приходите в страната, имахме по-голям доход от планувания. Така че, когато сме се постарали да си съберем приходите от налози, а не те да бъдат укривани и да изчезват, това е тъкмо механизмът, с който покриваме разноските за подкрепяне на социалноуязвимите групи и бизнеса, с цел да оцелеят. Не е нужно да теглим единствено заеми. Нашата задача беше да съберем парите, които по принцип изтичаха. 

Като в горските стопанства?

Същото е и в горите. Ние успяхме с прокарването на електронните търгове при продажбата на дървесина от горските стопанства да генерираме доходи, които се крадяха години наред от стотици компании, свързани с партиите. Стотици милиони левове влязоха в бюджета, а горските стопанства усилиха заплатите на горските чиновници. Ето това е методът да съберем пари и да помогнем на социалноуязвимите българи и бизнесите, които се нуждаят от поддръжка. Трябва да съберем парите, които се крадат, нищо повече не би трябвало да вършим.

Пари в страната има, ние го виждаме всеки ден. В горите от схеми единствено за 2-3 месеца продажба на дървесина през зимата се събраха в допълнение 100 млн. лева И това са 100 млн. лева от едни горски стопанства, които ние разкрихме. Ако от горския бранш, който е напълно мъничък, той е по-малък от 1% от стопанската система на страната, се източват 100 млн. лева " от раз " от компании, свързани с огромните партии, то какво става за другите браншове. Ако спрем тези течове, ще има премного пари за обществените сфери.

А виждате ли такова желание в служебния кабинет?

Мога да кажа във връзка с горите, където има сигнали, че Министерството на земеделието продължава с тези ограничения, препоръчани от кабинета " Петков " за ограничение на тези злоупотреби и прекъсване на източването на пари от горските стопанства. Продължава се с електронните търгове. Все повече стопанства стопират скритите концесии и се разпореждат добиви на дървесина. Спират се контракти, с които доста се източваха горските стопанства. Виждаме, че служебното държавно управление продължава в тази посока.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР