Не е новина наблюдението, че склонността към развод се предава

...
Не е новина наблюдението, че склонността към развод се предава
Коментари Харесай

Склонността към развод се наследява генетично?

Не е вест наблюдението, че склонността към бракоразвод се предава сред поколенията. Дълго време учените бяха уверени, че аргументите за това „ заместничество “ са напълно психически. Ново проучване обаче твърди, че в основата си то се дължи на генетични фактори – въпреки че психическите също са значими.

Например, по-невротичните хора са склонни да виждат сътрудниците си в по-негативна светлина. А така наречен „ невротизъм “ като личностна характерност се предава през поколенията. Това, дружно с други психически характерности, които могат да се предават генетичноможе да изясни за какво разводите се срещат в няколко следващи генерации.

„ … откриваме мощни и поредни доказателства, че генетичните фактори са виновни за предаването на развода от потомство на потомство “ – споделя доктор Джесика Салваторе, първият създател на проучването.

В момента господстващото разбиране е, че децата на разведени родители имат проблем с междуличностните умения и способността за обвързване, нужни за поддържането на дълготрайна връзка. Затова в случай че една двойка потърси помощ от фамилен терапевт и той научи, че единият сътрудник идва от разведено семейство, терапевтът ще работи най-вече върху възстановяване на междуличностните умения и способността за обвързване на този сътрудник. Това обаче може да не е най-хубавият метод към казуса. Терапията, ориентирана към избрани личностни проблеми, може да даде по-добър резултат, счита Салваторе. Например, в случай че заради склонността си към невротизъм единият сътрудник възприема държанието на другия по-негативно, в сравнение с различен в сходна обстановка би го възприел, когнитивно-поведенческата терапия би могла да помогне за поправяне на сходен вид усещания.

Източник: PsyBlog
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР