Не е новина, че български бивши военни обучават пилоти в

...
Не е новина, че български бивши военни обучават пилоти в
Коментари Харесай

Каракачанов: Не вярвам загиналите в Кот д’Ивоар българи да са участвали в бойни действия

Не е вест, че български някогашни военни образоват водачи в няколко африкански страни, Кот д’Ивоар е една от страните. Доколкото знам, те са наети от частна компания за образование на локалните африкански водачи. Официалното известие - това, което вие сте видели, това знам и аз.

Така някогашният министър на защитата Красимир Каракачанов разяснява в " Говори в този момент " злополуката с боен хеликоптер Ми-24 в Кот Д’Ивоар на 10 септември 2021 година, при която починаха трима български жители.

" По принцип, когато става въпрос за образование, те нямат право и в самия контракт не е закрепено, че ще вземат участие или че вземат участие в бойни дейности. И аз почтено казано нямам доверие, че са взели участие в бойни дейности, най-вероятно са изпълнявали някаква транспортна задача ", сподели още Каракачанов.

Според него това е изцяло законно.

" Когато имаш контракт с компания, която е лицензирана, под контрола на съответното държавно управление, различен е въпросът какъв брой под контрола, до каква степен служещите в сходни компании армии съблюдават Женевската спогодба? Най-вероятно те са изкупителната жертва, когато огромните атове се ритат ", счита някогашният министър на защитата.

В съответния случай с българските водачи съгласно него не е било по този начин, тъй като те не са били наемници, които отиват да стрелят или да правят някаква работа, и нормално договорите им са за образование.

Той напомни, че от началото на 90-те години доста българи са служили, а евентуално и сега има във Френския задграничен легион.

" Там служат всевъзможни гражадани от целия свят, някои с престъпно минало, някои в търсене на премеждие. Със сигурност има българи, които служат в тези няколко компании, които американците използваха в Ирак, в Афганистан сигурно ", добави Каракачанов.

По думите му частните армии не са изместили държавната, само че светът е станал по-предпазлив и употребява частни армии.

" Когато една държавна войска, зад която има народен байрак и има държавно управление, прави някои действия, които подлежат на арбитражен съд, или на Хагска спогодба и така нататък, е едно и би било мотив за война, в случай че една страна си разреши публично да употребява националната си войска в друга страна. И защото светът е станал внимателен, се употребяват частни армии. Това е обществена загадка. Те не са тъкмо наемници в смисъла, в който го познаваме, просто това са компании, които набират хора с военна подготовка или с неоходимите качества, с цел да придобият такава. Официално не се водят войска, само че на процедура това извършват ", заключи Каракачанов.

По думите му войната е естественото положение на човечеството и едвам в последните стотина години се вършат опити в това мирът да доминира, т.е. интервалите на мир да доминират над интервалите на война.

Красимир Каракачанов разяснява вчерашната конференция за аргументите, довели до трагичния случай с МиГ-29 в Шабла, при който почина подполковник Терзиев.

" Кой хитрец измисли тоя цирк през вчерашния ден? Това е унизително. Да изтипосаш няколко генерали, началника на защитата, адмирал и да ги оставиш да бъдат подложени на разпит. И всичко това да го излъчваш онлайн - какво искаш да покажеш? ", попита Каракачанов.

Според него дамата е в правото си да търси правдивост, само че това не дава право на никой да подлага офицерите на такова оскърбление, тъй като съответните органи вършат инспекция - военна полиция, военна прокуратура. По думите му не би трябвало да се подават оставки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР