Не е нормално парламент с такова критично ниско гражданско представителство

...
Не е нормално парламент с такова критично ниско гражданско представителство
Коментари Харесай

НС без доверие посяга на Конституцията: Радев

" Не е обикновено парламент с такова сериозно ниско гражданско посланичество и с още по-ниско публично доверие да протяга ръка на Конституцията ”, съобщи от Сърбия президентът Румен Радев в коментар за признатите от Народно събрание на първо четене промени в главния закон в петък. Той е на работно посещаване в северозападната ни съседка по покана на сътрудника си Александър Вучич, с който откриха новата газова връзка сред страните ни.

" Народните представители имат други значими неща, с които да се занимават ", акцентира президентът във връзка вота на депутатите. Напомняме, че " за " гласоподаваха обединенията от НЕкоалиция - ГЕРБ, ППДБ и Движение за права и свободи, които този път събраха 164 гласа, а " срещу " бяха 66 депутати от опозицията. Нямаше въздържали се. Следващото гласоподаване се чака да е на 15 декември, петък, а третото, дефинитивно - седмица по-късно, на 22 декември.

" Убеден съм, че в случай че измененията в Конституцията не минат, самото държавно управление ще подаде оставка ”, закани се по-рано министърът на правораздаването Атанас Славов.

Това е в действителност е второто първо четене на Конституцията, защото през октомври предложенията събраха 161 гласа при нужни 180, с цел да може процедурата да протече по т. нар.  " бърза писта ". Сегашното гласуване  разрешава да се поеме по " бавната писта ", което значи, че би трябвало да има 3 четения до окончателното приемане. Амбицията на ръководещите от Сглобката е това да стане до края на годината. Дебатът протече оспорвано, само че без забележими кавги.

Част от огромните промени в главния закон касаят ролята на президента и служебните кабинети. Те плануват Народното събрание да не се разпуска при рухване на държавното управление, като Народно събрание не заседава единствено в интервала на предизборна акция. Служебен министър председател да се избира всред главните институции в страната – шефа на Народното събрание, ръководителя на Конституционен съд или шефа на Българска народна банка, което е юридически парадокс - разбъркване на разграничените управляващи и лишаване на независимостта на централната банка. Датата на националния празник няма да се трансформира.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР