Не е необходимо да бъде обхванато цялото население с противогрипни

...
Не е необходимо да бъде обхванато цялото население с противогрипни
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Целта ни е поне 20% от възрастните хора да се имунизират срещу грип

Не е належащо да бъде обхванато цялото население с противогрипни ваксини. Усилията ни са ориентирани към тези хора, за които грипът може да е тежко и животозастрашаващо заболяване – главно за хронично болните и за възрастните хора. При тази група хора грипът може да докара до пневмонии, бронхити, тежко заболяване и гибел. Това сподели основният здравен държавен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Българска национална телевизия.

В България по програмата за имунизация на хората над 65 години се доближават 15%-16%, като задачата е тази година да се доближи до 20%. „ Всички останали могат да си създадат имунизацията, закупувайки си имунизацията на свободния пазар от аптеката. Сега ползата е значителен и първите импортирани ваксини – 40 000 дози, към този момент са изчерпани. Очаква се до седмица да бъдат импортирани още, и то по-голямо количество “, сподели доцент Кунчев.

Възрастните хора би трябвало да знаят, че в пика на грипната зараза през втората част на януари възрастните хора би трябвало да лимитират контактите, само че няма по какъв начин да се ограничи вносът на инфекцията. „ От тази позиция, колкото по-голяма част от тях са ваксинирани, рискът е по-малък. Но грипната ваксина е целесъобразна. Нямаме за концепция да имунизираме цялото население. Трябва да се имунизира този, който желае да се защищити “, добави основният държавен здравен контрольор.

Тази година се чакат още веднъж два варианта на грипа „ Виктория “ и „ Тайланд “, към момента няма случай на грип у нас и в страните към България. „ Имаме Коронавирус. Над 60% -70% от случаите, които следим на респираторни болести сега, са Коронавирус. Заболяването обаче към този момент не е толкоз застрашаващо, с цел да се сътвори суматохата, която преживяхме преди няколко години. Вирусът се изкарва за три, четири дни с типичните признаци – изнемощялост, температура, кашлицата е доста подчертана и се задържа по-дълго. Пак се губи обонянието, само че това, което чакахме, се случи – Коронавирус се трансформира в един от многото респираторни вируси “, сподели доцент Кунчев.

По думите му това, което въздейства за разпространяването на вирусите, са огромните температурни амплитуди, които вършат лигавицата на носа и устата по-чувствителна.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР