Не е мечта в ранен следобед да се окажеш в

...
Не е мечта в ранен следобед да се окажеш в
Коментари Харесай

Лазурен бряг за четири дни

Не е фантазия в ранен следобяд да се окажеш в плажно заведение с Жан-Пол Белмондо и да си направиш селфи на аления килим в Кан, на идващия ден да си забъркаш личен парфюм в лабораториите на Galimard в Грас, а на третия средновековни улички на Антиб да те отведат до бар за абсент в някогашна подземна римска цистерна. За да разпалват въображението, наоколо са скатовете на Френските Алпи - през март задоволително заснежени, с цел да карате ски сутринта и да слезете до морето за следобеден кайтсърф.

Френската Ривиера нормално разсънва визия за недосегаем разкош, кинозвезди в Кан и служители на реда от Сен Тропе. Но това от дълго време са клишета.

Крайбрежната средиземноморска линия от Тулон до италианската граница към този момент е на 2 часа полет със аероплан на Wizz Аir непосредствено от София до Ница и всеки с задоволително любознание може персонално да ревизира митовете за Лазурния бряг. Едно от удобствата е, че полетите са заран - само че не невероятно рано - и разрешават образуване на един дълъг уикенд от петък до понеделник, или туристическа случка през първите четири дни от работната седмица. Според желанието престоят може да е в апартамент чартърен (цените нормално са към 50 евро) или хотел, като съвсем несъмнено ще получите обещаното равнище на обслужване, тъй като тук хората от това си изкарват хляба.

 Ница - Перлата на Френската Ривиера
© Петър Карабоев

Ница - Перлата на Френската Ривиера

Ница е несъмнено градът, който изкушава пасажера да си откри база и да прави еднодневни пътувания до останалите забележителности. При този вид най-удобно е да се употребява трен, с цел да се избегнат автомобилните тапи, а и цените са алегорични - до Кан и назад да вземем за пример билетът е под 20 евро, а пътуването лишава по-малко от половин час. Така обаче има риск човек често-често да си гледа часовника, да прави взаимни отстъпки с това, което би желал да посети, и да пропусне паметен залез или изгрев над нов пейзаж.

Но Лазурният бряг надалеч не е единственото нещо, което си коства да бъде забелязано през днешния ден.

 Колоритът на средиземноморските пазари - във всяки от градовете на Южна Франция.
© Петър Карабоев

Колоритът на средиземноморските пазари - във всяки от градовете на Южна Франция.

Грас да вземем за пример е във вътрешността в сушата, примамва със славата си на столица на парфюмерията и наличието на три огромни имена в тази промишленост, снабдяващи с аромати и есенции международните марки. В града, разказан във финала на романа "Парфюмът " на Патрик Зюскинд, е учредената в средата на XVIII век Galimard, появилата се век по-късно Molinard и най-младата Fragonard - записана през 1926г.

Как се е зародила тази промишленост може да се види в Международния музей на парфюма, само че и всяка от трите компании има лични музейни секции със сладкодумни домакини. В музея има освен уреди и артикули от 5000 години история на парфюмерията от целия свят, само че и опция за пръв път да опитате на какво мирише кокаин или опиат. Трудно се устоява на изкушението да опиташ самичък да изработиш парфюм по лична рецепта и фирмите знаят това. Срещу 53 евро в Galimard оферират незабравимо двучасово развлечение за групи от по дузина посетители.

 Грас е трансформирал в атракция вековната си традиция в производството на ароматни субстанции и вещества за парфюми.
© Петър Карабоев

Грас е трансформирал в атракция вековната си традиция в производството на ароматни субстанции и вещества за парфюми.

 Среща в морето край Кан.
© Петър Карабоев

Среща в морето край Кан.

Слизането до морето е бързо и всеки от градовете си коства най-малко ден престой. Кан да вземем за пример надалеч не е единствено крайбрежният бул. "Кроазет " с бутици с пуловери по 880 евро и яхти за милиони, а конгресният център на най-прочутия в света кинофестивал е изненадващо неугледен.

Тук - както и на всички места из региона - има колоритни пазари с всевъзможни блага на слънчевия климат и море, улици като Rue Meynadier с изцяло налични магазини и 15-минутно корабоплаване с ферибот до островите Света Маргарита и Илон, подаряващо фантастична панорама към града, и - след посещаване на килията на Желязната маска - разкоша на постоянно зелена средиземноморска дива природа.

 Остров Св. Катерина в залива против Кан.
© Петър Карабоев

Остров Св. Катерина в залива против Кан.

Антиб предлага още памет за античните финикийци и гърци, основали селищата по брега, и прочут музей с произведения модернисти и на Пабло Пикасо. Ница може да изненада с махленски джаз и локална кухня, мощно повлияна от близостта с Италия, а Монако - с това какъв брой доста не се вписва измежду градовете на Ривиерата.

Всяко от тези места развихря въображението и си заслужава най-малко по едно четиридневно пътешестване. Най-невинната рекомендация е човек да не помни за клишетата, да си вземе камера с доста карти памет за фотоапарата или смарт телефона и да отвори всичките си сетива за удоволствие.

 И да не забравяме, че доста от селищата тук са учредени от финикийци и антични гърци.
© Петър Карабоев

И да не забравяме, че доста от селищата тук са учредени от финикийци и антични гърци.
Wizz Air стартира от 26 март 2018 година полетите си до Ница всеки понеделник и петък. Цените за еднопосочно пътешестване за месец май стартират от 87.99 лева Повече информация за дестинации и резервации - на wizzair.com.

Домакин и гид на пътуването бе Atout France - Агенцията за развиване на туризма на Франция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР