Не е лесно още в първите си часове в Народното

...
Не е лесно още в първите си часове в Народното
Коментари Харесай

Акценти за 17–23 декември от Banker Weekly

Не е елементарно още в първите си часове в Народното събрание депутатите да сътворят величествен скандал. Но ето че и това се случи при опитите им да обуздаят най-много енергийните цени. Идеята за въвеждане на мораториум върху тях е като да се опиташ да обуеш панталон през главата. Горе-долу подобен ще е резултатът върху целия енергиен бранш – едни ще се свият, други ще се опитат да промушат някак глава, битовите консуматори първоначално несъмнено ще са удовлетворени, а най-потърпевши ще са енергийните сдружения. При едно заледяване на цените точно от тях ще пристигна свежият кеш, с който да се покриват разликите сред пазарна и замразена цена. Впрочем дали думата мораториум е добре пристигнала на финансовите и енергийните пазари?

Служебният министър председател Стефан Янев изненадващо свика изключително съвещание на Министерския съвет на 12 декември, неделя, преди да съобщи ръководството на постоянния кабинет на четворната коалиция в понеделник. Именно на това свое последно съвещание служебното държавно управление реши България да усили вноската си в Международната капиталова банка с 42 млн. евро. Вносител на решението беше министърът на финансите Валери Белчев. Заделената сума е част от програмата за увеличение на капитала на банката, която до наскоро бе основана в Москва, а неотдавна е в Будапеща. След тази поредна вноска страната ни ще стане втория по величина акционер в банката. Най-големият акционер е Русия  с 47.96% от акциите в капитала, следвана от Унгария - 17.5 на 100.

Като вицепремиер и министър на стопанската система и индустрията Нинова поема отговорността за оцеляването на военната ни индустрия. В новото си амплоа тя става ръководител на междуведомствената комисия за експортен надзор на артикули, свързани с защитата. А като се има в поради какъв брой " старания " поставиха предходните ръководещи да обезоръжат оръжейната ни промишленост, работата й в тази посока надалеч не се обрисува като лека. Другият министър - Даниел Лорер, на който Петков разпорежда надежди за създаване на стопанска система с висока добавена стойност, ще би трябвало да откри тласъци за иновациите и за развиване на човешкия капитал, тъй че у нас да " никнат "  високоплатени работни места. 

Новото правителство начело с Кирил Петков идва на власт, натоварено с огромни очаквания и упования. Те се укрепват в допълнение от непрестанните бодри обещания на премиера и министрите му по какъв начин за три или шест месеца ще бъде направено първо, второ, трето, четвърто. И защото Петков даде поръчка, че кабинетът има упоритостта да изкара цялостен 4-годишен мандат, човек несъзнателно стартира да се пита: ами след като ще свършите всичко и ще оправите страната за шест месеца, какво ще вършиме останалите три и половина години? Това в границите на шегата. А в този момент съществено. Факт е, че министър-председателят и неговите съратници от " Продължаваме промяната " се изхвърлят малко повече в обещанията и изключително в периодите за реализирането им. 

Обществени поръчки на „ БДЖ – Пътнически транспорти “ (БДЖ-ПП) увиснаха сред прокуратурата и съда и към този момент наподобява, че още дълго ще висят. В края на предпоследния си работен ден - петък, 10 декември, някогашният министър на превоза Христо Алексиев обществено разгласи, че е изпратил в прокуратурата два одитни отчета на огромни публични поръчки, подписани от БДЖ-ПП за поддръжка на мотриси и за рационализация на вагони. От едната от компаниите изпълнителки пък незабавно обявиха, че завеждат дело против министъра в съда.

Преди пет години в БАНКЕРЪ предложихме да се дискутира тематиката по какъв начин би изглеждала държавната власт без Бойко Борисов и ГЕРБ. Днес това е реалност, евентуално необратим. Темата е забавна по няколко аргументи. Първо, опозицията е неизменима част от всяко демократично ръководство и от метода, по който тя извършва функционалностите си на коректив, зависи в немалка степен крайният на практика резултат от упражняването на властта. Второ, отношението сред ръководещи и съпротива е лакмус за способността на едно общество да разисква и намира работлив баланс на ползите сред болшинство и малцинство. Накрая, излизането в съпротива е по едно и също време късмет и тестване за всяка управлявала партия.



Влизането в Организацията за икономическо сътрудничество и раз е най-важната задача на страната. Това е по-важно от въвеждането на еврото. Влизането в Организацията за икономическо сътрудничество и раз не е въпрос на подаване на заявление, то значи авансово да са направени съществени промени – както правни, по този начин и стопански. Да има ясни правила в бизнеса, което подсигурява естествена бизнес среда и което дава сигурност на финансови и стратегически вложители да вложат запаси в България. Финансовите и стратегическите вложители имат квоти единствено за страни, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Ако България стане член на организацията, това допуска идването на такива вложители. А с изключение на пари те внасят просвета, мениджмънт и образоват българи в най-съвременни умения. Икономистът Васил Караиванов пред БАНКЕРЪ.



Същественият растеж на брутния премиен доход през първите шест месеца на 2021 година по застраховка " Живот ", обвързвана с капиталов фонд, се дължи на релативно ниската му безспорна стойност към средата на 2020 година, като чакаме той да се забави заради привършване на този базисен резултат. Въз основа на тези данни не може еднопосочно да се направи заключението, че пандемията е главната причина за този растеж, като има и други фактори, които въздействат неизолирано върху тази динамичност, а точно търсенето на различни дълготрайни вложения в изискванията на ниски лихвени нива, в композиция със застраховка " Живот ", както и засиленото предложение на този тип застраховка.  Владимир Савов – заместник-председател на Комисията за финансов контрол, пред БАНКЕРЪ.



Освен бюджета, различен фактор на корупцията в министерството на културата са назначенията в културните институти в чужбина. Поставя се човек, който не става за нищо и ползата какво се случва в съответния културен център стопира. Но пък натам като посетители се насочват отдадени другари. Може да се изпрати и група от хора, която да се назова фестивал на българското еди-какво-си. С пътни, дневни и квартирни. И насладата от локалните кухня и вино. От своя страна този институт прави услуги в посока към министъра. Под всякаква форма. Проф. Велислав Минеков пред БАНКЕРЪ.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР