Не е лесно днес да се роди нов Радой Ралин.

...
Не е лесно днес да се роди нов Радой Ралин.
Коментари Харесай

Кой стана първият „Крилат козел”?

Не е елементарно през днешния ден да се роди нов Радой Ралин. Ореолът на този наш сатирик-дисидент е толкоз ослепителен, че зад неговата външност идващите генерации сатирици губят височината си. Времето обаче непреклонно изисква нов вид гротескова стилистика.

Някога Вазов припозна „ немили-недраги ” като герои на своето време. А в 21 век Георги Кушвалиев си призна, че му е драговолно тематиката „ дебили-недраги ”. Представянето на сборника с настоящи епиграми „ Дебили-недраги ” (изд. „ Модерно изкуство ”, 2018) се състоя в клуб „ Журналист ” на 15 октомври и събра над 150 фенове на известния сатирик, които разграбиха донесените бройки от издателя Кин Стоянов.
 1_  2_  3_  4_g_kushvaliev_koritza
Предговорът в книгата е дело на Румен Леонидов, редактор на изданието. Пред публиката в залата той сподели: „ Кушвалиев е извънреден стихотворец – съобразителен, безпардонен, доста рисков. Той е гениално момче – от дребен беше подобен. Помня една негова епиграма отпреди 40 години: „ Промениха се мащабите – всеки мочур да си знае жабите ”… Вгледах се в неговите изявления във фейсбук и видях, че той хвърля там всеки ден по пет-шест изстрела – настоящи, точни, безпощадни. Така се роди тази книга и се постави началото на една традиция, в която духът на Радой Ралин се завръща. Жоро Кушвалиев е в своята нова креативна младост – твори рефлекторно, стремително, всичко е в десетката! ”.

Самият Кушвалиев удостовери, че епиграмното ентусиазъм е пристигнало при него посредством фейсбук, където той през последните години разгласява постоянно творбите си по най-парливите политически, обществени и нравствени проблеми.

Кин Стоянов напомни създаването на Държавна сигурност „ Козелът ” – название, поставено на Радой Ралин. Затова той взема решение да учреди премията „ Крилат козел ” за епиграмист. „ Сборникът „ Дебили-недраги ” е неоспоримото доказателство за това, че у нас има почтени почитатели на събратята сатирици Радой Ралин – Борис Димовски. През тази есен се навършват 50 години от изгарянето на „ Люти чушки ”. Мисля, че двамата предтечи се възхищават от горната страна на нашата концепция. Затова аз показах Георги Кушвалиев за първия „ Крилат козел ” и издадохме книгата му в нашето издателство „ Модерно изкуство ”. Всяка година ще издаваме по един алманах с епиграми. Поканих за тази премиера много политически фигури, само че не ги виждам в залата. Единственото изключение е Вили Лилков ” – сподели Кин Стоянов.
Какво можем да прочетем в книгата?

Каша
Трудно ще се оправи
кашата –
основаха свои страни
в нашата…

Размяна
Каква е подредбата на тима,
съгласно заслугите –
всички, които са за пандиза,
вкарват в него другите…

Развод
Знам, ще платя за ината си
в тази обречена връзка –
да не напущам страната си,
когато тя ме напуща.

Това неповторимо издание е илюстрирано с истински карикатури от Йовчо Савов, като задачата е била графично и форматно книгата да прилича именитите „ Люти чушки ”.

Георги Кушвалиев разгласи и името на идващия лауреат на премията „ Крилат козел ” – Иван Ненков, който би трябвало да поработи крепко и до идващото лято да показа следващия ръкопис от 130 епиграми…

Сборникът „ Дебили-недраги ” към този момент беше показан на празниците „ Свищовски лозници ” (28 септември 2018) в родната къща на Алеко Константинов в Свищов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР