Не е изненадващо, че на 8 декември Владимир Путин обяви

...
Не е изненадващо, че на 8 декември Владимир Путин обяви
Коментари Харесай

2024 – годината, в която Путин ще победи?

Не е изненадващо, че на 8 декември Владимир Путин разгласи кандидатурата си за президентските избори през март. Човекът, който ръководи Русия в продължение на 23 години, промени конституцията през 2020 година Което теоретично му дава право да остане на власт до 2036 година и би му разрешило да надмине Йосиф Сталин във връзка с дългоденствие в Кремъл. Преизбирането му наподобява е единствено условност. През последните години, на фона на спора в Украйна, на съветската съпротива и гражданското общество им беше запушена устата: главните политически съперници са или в заточение, или в пандиза, като Алексей Навални, зложелател номер едно на Кремъл, чиито родственици не знаят къде е; други са мъртви или бяха физически заглушени. На интернационалната сцена няколко детайла биха могли да работят в интерес на Путин. На първо място, украинската контраатака отслабва, а военната поддръжка на Запада за Киев се разпада, макар постигнатото съглашение за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на последната европейска среща на върха. Бушуващата война сред Израел и Хамас, въпреки това, концентрира вниманието на интернационалните водачи, като се стартира със Съединените щати. И най-после, Владимир Путин чака с неспокойствие идващия ноември и възможното избиране на Доналд Тръмп за Белия дом. Ще бъде ли 2024-та годината на господаря на Кремъл? Френското издание L " Express потърси мнението на трима публицисти и експерти по интернационалните връзки - Шарл Аке, Фредерик Ансел и Аксел Гилден.

На 71 години и на власт от 1999 година Владимир Путин е претендент за 5-ти мандат и макар, че до този миг са подадени 16 кандидатури, преизбирането му е отвън всякакво подозрение. Почти всички съществени политически съперници като Алексей Навални бяха хвърлени в пандиза или изпратени в заточение. Изборите през март наподобяват авансово извоювани дотам, че интернационалният подтекст би могъл да се подреди в негова изгода.

Шарл Аке, публицист и публицист: " В началото на 2024 година Путин наподобява окопитен спрямо миналата година. "

Фредерик Ансел, есеист, геополитик, експерт по интернационалните връзки и политически науки: " Ако всичко остане по този начин, както е сега, Путин ще счита, че е победил. "

Аксел Гилден, публицист " Ако Тръмп бъде избран отново, за Путин това ще значи, че е блъснал джакпота ".

Русия

По време на конференцията на ръководещата партия на 19 декември Путин обявява доверието си в Русия през идната година: " Трябва да помним и в никакъв случай да не забравяме: Русия или ще бъде суверенна и самодостатъчна мощ или въобще няма да съществува ".

Въпреки икономическите наказания, войната в Украйна и борбата със Запада Владимир Путин имаше да заяви положителни вести. " Вече има стопански напредък от 3,5%. Ръстът на Русия бележи напредък, даже напредва по-бързо от Еврозоната. От друга страна индустриалното произвеждане нараства с 7,5%, което е обикновено защото Русия мина към военна стопанска система. Освен това съветският народ несъмнено симпатизира на путинския план Русия да преоткрие достолепието си, което се харесва доста на руснаците. Но имат ли те избор? Трябва да е ясно също, че репресиите в Русия се задълбочават. Путин сходно на автократите черпи легитимността си точно от достиженията си в интернационален проект и във външната си политика. Войната, която той води в Украйна коства доста в неговите очи и в очите на руснаците. Той сподели прочее по време на конференцията, че желае да продължи военните дейности, които води в Украйна и да стигне до края за да се укрепи във вътрешен проект ", споделя журналистът Шарл Аке.

Войната в Украйна

Първоначално декларираната цел на Путин в Украйна не се е трансформирала. Днес той се намира в по-изгодна обстановка в сравнение с преди година и счита, че оттук насетне времето към този момент ще играе в негова изгода. Що се отнася до украинците контраофанзивата буксува, а военната помощ от Европа пресъхва. Но европейските водачи се споразумяха да отворят договарянията за участие с Украйна, макар ветото на Унгария.

L " Express: От 7 октомври и офанзивите на Хамас против Израел всички погледи се насочиха към израело-палестинския спор, в ущърб на Украйна. Как съответно Путин би могъл да се възползва от тази обстановка?

Фредерик Ансел : " Имаме си работа с някой, който се пробва да закусва с всеки нов спор, с всяка нова рецесия, който се пробва да събира всевъзможни политически или дипломатически точки, само че това е прекомерно маргинално. Украйна получава главно въоръжение от Съединени американски щати, доста по-малко в сравнение с от Европа. Европа не дава нищо на Израел и явно нищо на Хамас. За Съединени американски щати е ясно, че през днешния ден приоритет във връзка с боеприпаси и бомбени експлозиви това е Израел. Не съм сигурен, че преди 7 октомври Съединени американски щати са били изцяло наясно дали европейците от началото на оповестената от Хамас война подкрепят по-малко Украйна. Това не излиза наяве от социологическите изследвания, няма и по-съществена поддръжка. Мисля, че помощта за двата спора няма нищо общо. В реалност мисля, че двата спора нямат нищо общо. "

L " Express: Можем ли да си представим или да се надяваме, че края на войната в Украйна ще бъде през 2024 година?

Фредерик Ансел: Да тръгнем от момента, в който ти не даваш, ти имам поради американците и европейците, не предоставяш решителна проникваща мощ. т.е. било съответно ескадрили от съвременни бомбардировачи, било блиндирани машини. Не виждам благодарение на кое знамение украинците могат да завоюват. При всички случаи, в случай че нещата останат такива каквито са сега, Путин ще сметне, че е спечелил. И ще е спечелил тактически, а не стратегически. Тактически, тъй като е отхапал 20% територия във военна игра, в която всеки играе добре, а най-после следим game over, тъй като ок, ето ти си спечелил, само че си спечелил една част, да добре, само че на Путин стратегическата цел не е била тази, a да махне Зеленски и да постави на негово място една марионетка и в края на краищата да погълне цяла Украйна. Но сме надалеч от това. Това е война с дълго затаяване на мирис, само че с ниска активност.

Изборите в Съединени американски щати

В интернационален проект това, което ще даде същинско преимущество на Путин, е избирането на Доналд Тръмп през ноември идната година.

Аксел Гилден: " Първата догадка все пак е победа на Байдън. На стадия, в който ние приказваме, Байдън не наподобява в положение да активизира младите в частност с цел да бъде избран отново и Тръмп води в сондажите, което значи, че той би спечелил. Какво значи възможна победа на Тръмп за Путин и какво значи за самия Тръмп? Това, което има намерение някогашният и евентуално бъдещият президент Тръмп е да се срещне с Володимир Зеленски и напълно простичко да му изясни, че Съединени американски щати ще спрат помощта си за Украйна. На второ място той ще се срещне с Путин с цел да му каже, че замразяват спора. И да го притисне, като средството за напън, което той си показва е да му каже: " Вижте, в случай че не вършиме това, което ви споделям, което желая от вас да извършите ", след това да отиде да види саудитските си другари и да наводни пазара на нефт, до момента в който цените на въглеводородите спаднат на международния пазар и до момента в който руснаците повече нямат средства да финансират войната си. Никой не знае какво ще се случи. Един замразен спор ще даде опция на Путин да се превъоръжи и след няколко години или няколко месеца да тръгне още веднъж в офанзива. Тръмп е изборът на Путин, тъй като това би означавало връщане на американския изолационизъм, т.е. по-малко интервенция, по-малко пари за Украйна, по-малко трансатлантически взаимоотношения, вероятно също излизане от НАТО. За Путин идеалният претендент е Доналд Тръмп с победа през ноември 2024. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР