Не е изненадващо, че Facebook ви следи на собствените си

...
Не е изненадващо, че Facebook ви следи на собствените си
Коментари Харесай

Всички начини, по които Facebook ви следи. И как да ги ограничите

Не е изненадващо, че Фейсбук ви следи на личните си страници - само че може още да не знаете, че компанията ви следи и където и да се намирате в интернет. Пипалата на обществената мрежа доближават други уеб страници и услуги, приложения, които употребявате на телефона си и места, които посещавате във физическия свят - изключително в случай че решите да се отбележите посредством фотография, написа Wired. Фейсбук даже следи и основава профили на хора, които нямат регистрация за нито една от услугите на компанията.

За благополучие, има метод да ограничите количеството данни, които Фейсбук събира за вас.

Колко тъкмо желаете да се отдръпнете, зависи от това какъв брой вярвате на софтуерната компания. Гигантът твърди, че употребява данните ви, с цел да ви демонстрира реклами и да резервира сигурността ви - да вземем за пример, в случай че някой влезе в акаунта ви от страна, в която не се намирате.

Но би трябвало да имате поради, че Фейсбук не е компания, която има благонадеждна история, когато става въпрос за данните на потребителите. Дори без да вземаме поради по какъв начин самата компания ги употребява, в няколко случая тя бе задоволително безотговорна в шерването им с трети страни.

Фейсбук има и WhatsApp и Instagram, от кое място също събира данни. Най-добрият метод да ограничите събираната информация е да изтрите регистрациите си от трите услуги. Ако това е прекомерно комплицирано, има и други способи.

Ако желаете да употребявате Фейсбук, то вие давате позволение обществената мрежа да резервира всяка ваша стъпка: от кое място качвате фотоси, с кого си пишете, в какви групи членувате. Тази данни се употребяват най-вече за реклами, които са по-подохдящи за вас и ползите ви, което от своя страна носи повече доходи на колоса.

Не може да спрете Фейсбук да събира тази информация - това е договорката, на която се съгласявате, когато се регистрирате в обществената мрежа. Но може да ограничите по какъв начин тя визира рекламите, които виждате, като посетите страницата. Отваряйки Your interests получавате обща визия какво Фейсбук счита, че харесвате.

Под " Вашата информация " може да видите по какво Фейсбук насочва към вас: дали сте във връзка, какво работите, къде сте учили и други. Ако не желаете тази информация да бъде споделяна и употребена от рекламодателите, изключете тази опция.

Отваряйки " Настройки за реклами " може да извършите още повече промени. Оттук може да контролирате дали Фейсбук може да употребява данни от маркетинг сътрудниците на компанията - и има извънредно доста такива. Ако не желаете, изберете опцията " не е позволено ".

Трябва да знаете, че тези настройки не понижават броя на рекламите, които виждате във Фейсбук, нито пък трият информацията, която компанията към този момент им за ас. Те просто стопират рекламодателите да насочват реклами към вас, употребявайки ги. Така, в случай че сте щастливо женени, може внезапно да започнете да виждате реклами за уеб сайтове за запознанства. Но Фейсбук към момента знае, че сте женени.

Както посочихме, пипалата на Фейсбук надалеч надвишават самата обществена мрежа. Тя има партньорства с редица маркетинг компании и мрежи за реклами, тъй че дейностите ви на други уеб сайтове се вливат в данните от вашия профил в обществената мрежа.

Тази процедура бе необятно подложена на критика, тъй че неотдавна Фейсбук показа опция да бъде лимитирана. Засега тя не е налична за всички консуматори. И към момента не визира това какъв брой данни събира Фейсбук за вас, а просто къса връзката сред това какво вършиме в обществената мрежа и отвън нея. Така, в случай че търсите обувки в интернет, няма да започнете да получават реклами за тях във Фейсбук.

Може да ревизирате дали тази опция е достигнала до вас, като отидете на " Вашата информация " и след това " Дейност отвън Фейсбук ". Там може да видите каква информация е споделена, да я изтриете, изтеглите и други.
 Фейсбук не ви подслушва. Истината е по-плашеща
Фейсбук не ви подслушва. Истината е по-плашеща

Как софтуерните компании ви оферират толкоз точни реклами?

Тази интензивност отвън Фейсбук се следи без значение дали имате регистрация в обществената мрежа или не. Инструменти като Фейсбук Pixel разрешават на уеб страниците и е-търговците да получават тази информация за посетителите си.

Може да спрете потреблението на тази информация за проявление на реклами, като отидете на уеб страницата и изберете Opt Out.

Добра концепция е да ограничите следенето посредством вариантите, които браузърът ви дава, както и да употребявате добавки като Ghostery или Privacy Badger, както и Фейсбук Container, който отделя страниците на обществената мрежа от останалите, които търсите в интернет, както и лимитира следенето от обществената мрежа в другите страници.

Голяма част от това, което казахме, важи и за мобилните приложения: в случай че желаете да ограничите това, което Фейсбук знае за вас, просто ги изтриите. Ако ги имате на своя телефон, обществената мрежа записва от коя Wi-Fi мрежа се свързвате с интернет, какви приложения имате на телефона и други.

В настройките на телефона може да ограничите част от достъпа на Фейсбук до местонахождение, вашите контакти, микрофона, камерата и други. Лошата вест, че даже да изключите местоположените, Фейсбук въпреки всичко си записва от кое място влизате посредством вашия IP адрес. Ако сте решили да не изтривате сметките си, ограничете интензивността си: не се отбелязвайте на разнообразни местоположения, не отбелязвайте фотоси, не попълвайте въпросници от вида " Кой воин на Disney сте? ".

Информацията ви в профила би трябвало да е лимитирана до най-малко и си помислете два пъти дали има потребност да споделяте нещо въобще. На телефона може да употребявате Фейсбук през браузъра, а не посредством приложението.Facebook получава и много данни за вас от приложенията, в които влизате посредством регистрацията си в обществената мрежа. По принцип е неприятна концепция да го вършиме, като е по-добре да създавате обособени регистрации или да употребявате Sign in with Apple, в случай че ползвате iPhone.
 Фейсбук гневна на Apple: Няма да може да следи потребителите на iPhone отвън обществената мрежа
Фейсбук гневна на Apple: Няма да може да следи потребителите на iPhone отвън обществената мрежа

Компанията на Зукърбърг се притеснява, че голям брой от потребителите ще откажат да бъдат следени, в случай че имат такава възможност
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР