Не е изключено да се стигне до забрана на износа,

...
Не е изключено да се стигне до забрана на износа,
Коментари Харесай

Държавата спешно смени фирмата за изкупуването на зърното

Не е изключено да се стигне до възбрана на износа, предизвести земеделското министерство

Държавното сдружение “Врана” ще изкупи избраните от държавното управление 1.1 млн. тона зърно за Държавния запас, с които да се подсигурява продоволствената сигурност до годишна продукция 2023 година

Това заяви през днешния ден пред "Нова нюз " зам. министърът на земеделието Иван Христанов, откакто през седмицата се провали утвърдената от държавното управление първична скица. Тя предвиждаше изкупуването на зърното да стане от друга държавна компания под шапката на агроведемството - "Сортови семена - Елит ", като за задачата бе решено капиталът ѝ да бъде повишен с 1.1 милиарда лева

След като „ Сортови семена - Елит “ отхвърли да взе участие в изкупуването на зърно, с претекста, че сдружението няма потенциал да извърши толкоз огромна договорка, министърът на земеделието Иван Иванов ги упрекна в бойкот, защото управлението било назначено по времето на ГЕРБ, написа.

Избраното в този момент за задачата Стопанство „ Врана “ има 100-годишна история - от придворно царско стопанство на Фердинанд и Борис, през стопанство на Управление безопасност и охрана (Пето управление н до държавно дружество през днешния ден.

Христанов изясни, че изкупуването на зърното ще стане през брокерите на Държавния запас и страната няма да заплаща комисиони, с което ще се спестят 1 милион лв.. Очаква се и поради огромните размери на покупко-продажбите комисионите на Софийската стокова борса също да бъдат понижени. През новата седмица се чака схемата да бъде утвърдена от Министерски съвет, след което купувачът да съобщи офертите си на Софийска стокова борса.

Христанов не изключи вероятността да се стигне до възбрана за експорт на зърно от страната. В момента зърнопроизводители и търговци се оплакват, че от началото на март износът е мощно усложнен поради щателни инспекции на документи и количества в камионите и корабите на граничните пунктове.

"Вероятно страната ще забрани износа на зърно, защото с темповете, с които сега се изнася, цялото налично здравно в страната ще бъде експортирано за 4 месеца ", сподели Христанов. Той посочи, че при постигане на хигиеничен най-малко в България ще изиска позволение от Европейската комисия да наложи възбрана за експорт като се задейства плануванаъа за задачата европейска процедура за обезпечаване на продоволствената сигурност на държавите-членки.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР