Не е имало теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ,

...
Не е имало теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ,
Коментари Харесай

Не е имало теч на данни от регистър БУЛСТАТ

Не е имало теч на персонални данни от указател БУЛСТАТ, обявиха министрите на правораздаването и електронното ръководство - Надежда Йорданова и Божидар Божанов на брифинг в Министерството на правораздаването

По-рано през днешния ден БНР заяви, че за малко персоналните данни на над 300 000 души са се появили в регистъра БУЛСТАТ на Агенцията по вписванията. Проблемът се е появил на 4 януари, когато единните цивилен номера, служещи като БУЛСТАТ на жителите със свободни специалности, бяха заменени с нови 9-цифрени кодове.

" Въпреки изказванията в медиите, ние заявяваме, че теч на данни от указател БУЛСТАТ няма и не е имало ", съобщи Надежда Йорданова.

В момента в регистъра могат да се видят непрекъснатите адреси на самоосигуряващите се лица и това е по закон, който работи от 2005 година насам. Направен е разбор на това събитие и правосъдният министър счита, че това не е положително решение на закона, защото това не е задачата на въпросния указател.

Както от правна, по този начин и от техническа позиция теч не е имало, няма и риск за подобен, безапелационен бе и министърът на електронното ръководство Божидар Божанов.

" Системата, като се изключи че работи в сходство със закона, съблюдава и положителните практики за осведомителна сигурност. Наистина приготвяме законодателно изменение, защото въпреки и системата да работи в сходство на закона, той предстои на възстановяване ", добави той.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР