Не е имало теч на информация. Фирмата (бел. от ред.

...
Не е имало теч на информация. Фирмата (бел. от ред.
Коментари Харесай

Образователният министър: Няма теч на лични данни след продажбата на Школо

Не е имало теч на информация. Фирмата ( бел. от ред . - английската " Джинупър Едюкейшън " ) подсигурява това. Абсолютна гаранция по повод отбрана на персоналните данни, които са в електронните дневници, дава и Комисията за отбрана на персоналните данни. В момента това, което към момента се разисква в пространството, е обвързвано с някои погрешни вести или отзиви. Това съобщи от парламентарната естрада просветителният министър Галин Цоков по време на парламентарен надзор в отговор на въпрос от ПГ на Българска социалистическа партия по отношение на това дали данните на българските възпитаници ще бъдат употребявани от английската компания, закупила платформата " Школо ", съобщи кореспондент на " Фокус " .

" Това, което МОН направи, да сезира Комисията за отбраната на персоналните данни, е, тъй като то е отговорно във връзка с администриране на Националната система за информация в системата на междинното и предучилищното обучение, откъдето в действителност се съхраняват данните на учебните заведения, които са възложителите във връзка с реализиране дейностите с електронния дневник ", изясни министърът. 

" През 2021 година министърът на образованието издава заповед по отношение на това, че външни снабдители би трябвало да сключат контракт и съглашение към контракта, което е в съгласие с Комисията за отбрана на персоналните данни, във връзка с отбраната на персоналните данни и на осведомителната сигурност на оператора на тези външни услуги ", сподели още той.

По думите му всички компании, опериращи с данните на учениците, дават споразуменията на Министерството на образованието. Галин Цоков сподели още, че всички персонални данни са предпазени от българското законодателство.

" Както " Школо ", по този начин и всички външни снабдители, подписват контракти с просветителните институции, а не с МОН. Те би трябвало да дават в МОН нужната документи, споразуменията, които са подписани с обособените учебни заведения ", изясни министър Цоков. 

Той изясни, че в контракта за прехвърлянето на платформата не престават да се съблюдават клаузите във връзка с персоналните данни, което на процедура значи, че те остават в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР