Не е имало натиск над България по случая Скрипал, това

...
Не е имало натиск над България по случая Скрипал, това
Коментари Харесай

Екатерина Захариева проговори за натиска над България по случая „Скрипал”

Не е имало напън над България по случая „ Скрипал ”, това са спекулации, сподели в предаването „ Лице в лице ” по bTV външният министър Екатерина Захариева. Тя добави, че в никакъв случай никой от съдружниците не е натискал България за каквото и да било. По думите й българското държавно управление е имало поредна позиция по случая „ Скрипал ”.

„ Няма по какъв начин да не се присъединим в солидарността и осъждането на потребление на химическо оръжие в Европа, ние осъждаме потреблението на химическо оръжие където и да е.
България се причисли към общото мнение на външните министри, първото беше в организацията за възбрана на химическо оръжие на страните членки, Съвета на външните министри в Европейски Съюз, Европейския съвет на водачите на Европейския съюз, НАТО”.
Във връзка с експулсирането на дипломати външният министър съобщи, че решението е на всяка страна. Българското държавно управление, след деликатно разискване на обстановката в Съвета за сигурност, реши, че не е моментът за това, само че несъмнено, при развиване на ситуацията… постоянно може да се промени мнение, добави Захариева.
Ние предприехме дейности, извиквайки за консултация нашия дипломат, сподели тя.
„ Наистина е невиждана реакцията, освен 19 от членовете на Европейски Съюз, а много други страни, които даже не са съдружници в НАТО още, направиха това. Австралия също го направи, Канада, САЩ”, разяснява Екатерина Захариева.
По тематиката за Западните Балкани министърът сподели, че не мисли, че срещата за интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз е пред неуспех.
" Много пъти сме казвали, че Косово не е приета като страна от 5 членки на Европейски Съюз и това е безспорен факт. Тази среща има за цел да даде европейска вероятност на страните от Западни Балкани, само че има и много по-широк формат – европейска вероятност до развиване на самодейностите, които се оповестиха като знаковите начинания – шест водещи начинания на Европейската комисия в тактиката, тъй че не мисля, че е пред неуспех.
Това, което се дискутира сега с нашите сътрудници е по какъв начин да бъде прочетена декларацията – дали да е от името на 28-те, дали да е 28 плюс 6.
Съмнения за това, че Косово имат предпочитание да вземат участие не мисля, че би трябвало да има някой. От тази позиция с Испания, в сложната обстановка с референдума в Каталуния, с желанието за самостоятелност на Каталуния, разбирам, че са в сложна обстановка ", съобщи Захариева.
По думите й всяка една от страните, които не са признали Косово има някакви вътрешни аргументи да го направи.
" Така или другояче тази среща е в развой на подготовка , в непрекъснат контакт сме с тези страни, има протоколни условия в присъединяване, когато Косово взе участие на европейски формати и на интернационалните формати – да вземем за пример да не се загатва страна, да се показва единствено името на участника, да няма флагове, такива, каквито се ползват в европейските формати. Испания ще участва, министър председателят Рахой ще участва на формата, който е с водачите на 28-те, тъй като поканата е от президента Туск и премиера Борисов, двамата са съдомакини – това е неофициален съвет в по-широк формат, тъй като каним страните от Западни Балкани.
Нашата цел не е да разделяме и да сътворяваме нови мотиви за разделяне – тази среща по-скоро би трябвало да сплоти и да даде вероятност, а не да сътвори проблеми ", добави министърът.
При диалозите, които водим, страните са удостоверили присъединяване като се изключи Испания, посочи тя.
Много е значимо какво ще написа в плана на декларацията, която се надяваме да приемем в София, сподели Захариева.
" Полагаме старания тази среща да бъде сполучлива. Благодарна съм на всички сътрудници, които поддържат това, те са доста огромна част от страните, в това число нашите другари, които не са признали Косово, те нямат срещу интеграцията на страните от Западни Балкани при съблюдаване на протоколните условия, добави министърът.
Напрежение на Балканите постоянно е имало, за жалост, и европейската вероятност е тази причина, поради която даже и когато прехвърчат искри, тъй като в действителност има чувство за ескалация на напрежението сред Сърбия и Косово, и по тази причина толкоз бързо се успокояват нещата, сподели още Екатерина Захариева.
Няма по какъв начин да приказваме за пълноправно участие на Косово, до момента в който не се случи признаването от всички държави-членки на Европейския съюз ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР