Не е имало изтичане на информация заради продажбата на образователната

...
Не е имало изтичане на информация заради продажбата на образователната
Коментари Харесай

Просветният министър: Няма изтичане на информация и лични данни при продажбата на Школо

Не е имало приключване на информация поради продажбата на просветителната платформа " Школо ", като от компанията подсигуряват това. Абсолютна гаранция има и във връзка с отбраната на персоналните данни на децата и родителите, които са в електронните дневници и тя се дава като мнение на Комисията за отбрана на персоналните данни. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на парламентарния надзор в отговор на запитване от депутатите Борислав Гуцанов и Иван Петков по отношение на продажбата на просветителната платформа " Школо " на английската компания " Джунипър Едюкейшън " и за използването на персоналните данни на български жители в нея, предава Българска телеграфна агенция.

Припомняме, че на 17 януари т.г., от Министерството на образованието и науката оповестиха тогава, че МОН не е било осведомено по никакъв метод за продажбата на " Школо " на непозната компания. След издание на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни за инспекция на случая, заяви тогава пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Към момента МОН няма договорни връзки с " Школо ", само че доста от българските учебни заведения са техен клиент. С цел отбрана на тези просветителни институции министерството ще предприеме всички дейности за разяснение на случая. Изпратено беше и писмо до компанията с искане неотложно да даде цялата налична информация, а дружно с това са сезирани и способените органи. Случаят е индикативен, че е оправдано потреблението на услугата електронен дневник към държавната система - Национална електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО). Към момента над 830 просветителни институции работят с нея, осведомиха тогава от МОН.

" Школо " (shkolo.bg) е онлайн платформа за дигитализиране на образованието в България. Изградена е през 2016 година и вкарва електронен дневник, който заменя изцяло книжния вид. Платформата интегрира голям брой модули, измежду които са електронен дневник, администриране на извънкласни действия, статистически информации, учебен календар и ръководство на събития, ръководство на складови наличия и инвентаризация, модул за разплащане (много известен измежду частните училища), мобилно приложение и други. Предоставя и набор от просветителни запаси: електронни уроци, карти, проби, образователни принадлежности, изявления и други.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР