Не е голям проблем, ако не са подготвени технологично да

...
Не е голям проблем, ако не са подготвени технологично да
Коментари Харесай

Шефът на БАБХ видя тук-там пропуски по нашенски заради африканската чума

Не е огромен проблем, в случай че не са готови софтуерно да стартират евтаназията – допускам са създали нужното да не се популяризира вирусът. Това съобщи шефът на БАБХ Дамян Илиев по отношение на съществуването на вирус на африканска чума в избран свинекомплекс – този в Голямо Враново.
" Няма да вляза в проблема " ние си направихме всичко, другите не си свършиха работата ", сподели още шефът на БАБХ, откакто беше запитан от bTV за какво свинекомплексите по границата с Румъния не са били преместени. " Това стопански е невероятно ", добави Илиев. И се съгласи с еврокомисаря по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис, че страната не си е свършила напълно работата за африканската чума, само че незабавно изясни по какъв начин хората почнали да си крият прасетата, които гледали в дворовете. Директорът на БАБХ видя и " пропуск по нашенски " за случая, при който до Зидарово бяха открити костюми на " ветеринари ", избивали животни. Извадени са и загробени по разпоредбите, увери шефът на БАБХ. Може да има пропуски поради предоверяване , добави Илиев.
Попитан какво става с инсинераторите , Илиев отвърна, че не могат да се оправят в този момент. Инсинераторите били единствено три и покривали цяла България - не можело да се употребяват единствено в областите, където има африканска чума, имало умиращи и от друго животни. Шефът на БАБХ не можа да си спомни и какъв брой костват инсинераторите - 30 млн. лв.. На въпрос за какво тогава затворихме екарисажите, отговорът беше - по софтуерни аргументи. Екарисажите оставяли и трупно брашно, а то трябвало да се гори в циментови фабрики. Запознайте се с следствието на Генка Шикерова какво костват на България мобилните инсинератори!
Изрично Дамян Илиев съобщи и, че на хартия всичко е съвършено, само че на процедура не зависи единствено от БАБХ и се оправда, че Европейският съюз не е приказвал непосредствено за наказания за БАБХ. " Успяхме да се организираме нелошо - в Бръшлен са заровени 22 хиляди животни, в Николово са 12-13 хиляди и до края на седмицата ще успеем ", сподели още шефът на БАБХ.
Същевременно Илиев беше безапелационен, че даже едно животно да е болно, би трябвало да има поголовна евтаназия – тъй като свинекомплексите не са по този начин направени, че да има разделяне на животните, което да ги резервира от болест. Той беше безапелационен и, че не може да разбере какви са апелите за " самостоятелни лаборатории " – проучвания се вършат в упълномощени лаборатории.
Илиев разяснява и, че най-вероятно идната област, застрашена от чумата, е Видин.
Попитан за какво БАБХ не работи какво в Чехия, където са обезщетявали и за нерегистрирани животни, Илиев изясни, че там било друго – болестта тръгнало от долина с диви свине, които били избити до крайник от снайперисти, а в Чехия имало и доста малко случаи да се гледат свине в двора, по тази причина се стигнало до цялостни компенсации. Илиев призна и, че в Чехия изгаряли убитите свине, обаче те били малцина.
Пример от практиката
Имам известно подозрение по какъв начин протича болестта в нашето дружество. Това сподели изпълнителният шеф на свинекомплекса в Голямо Враново доктор Миленка Димитрова. Същевременно тя уточни, че евтаназията е единственият метод и утвърди ограниченията на БАБХ. От БАБХ увериха, че фермата е затворена и допустимо най-бързо, когато приключела подготовката за логистика, ще стартира евтаназацията. Димитрова обаче разяснява, че свинекомплексът няма подготвеност и разгласи, че е сигурна, че в животните от свинекомплекса няма болест. Д-р Цвятко Александров, зам.-директор на БАБХ, обаче сподели, че пробите посочили съществуване на африканска чума. А доктор Георги Чобанов, шеф на дирекция „ Здравеопазване и хуманно отношение към животните и надзор на фуражите ” към БАБХ, увери, че вирусът няма да излезе от свинекомплекса, даже и да има още закъснение с уточнението по какъв начин да бъдат извозени убитите животни.
В Добричко пък твърдят, че към този момент има ситуирани пропусквателни пунктове, които ревизират за нерегламентиран транспорт и търговия на месо без генезис.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР