Не е гарантирано, че Европейският парламент ще подкрепи предложената от

...
Не е гарантирано, че Европейският парламент ще подкрепи предложената от
Коментари Харесай

ЕП може и да не подкрепи Урсула фон дер Лайен за шеф на ЕК, смята Станишев

Не е обезпечено, че Европейският парламент ще поддържа препоръчаната от водачите на Европейски Съюз кандидатура на немския боен министър Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия, съобщи водачът на европейските социалисти Сергей Станишев в сряда пред Нова телевизия. " Има доста неодобрение. Никой не знае каква политика ще организира препоръчаният от Съвета президент на Европейска комисия ", добави той.

По-рано същия ден Европейският парламент (ЕП) въпреки всичко се съобрази със спусната от Европейския съвет формула за систематизиране на висшите постове в Европейски Съюз, избирайки социалист отпред на Екологичен потенциал. Бе спазен обаче единствено политическият баланс – определеният да е от ПЕС, само че не и географският – да е от Източна Европа.

Пакетът с номинациите, одобрен от евролидерите във вторник вечерта, предвиждаше този пост да бъде предназначен за Станишев. В сряда сутринта обаче той заяви, че няма да се кандидатира. Според осведомени Станишев не е срещнал поддръжка в групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал и в последна сметка за ръководител на Екологичен потенциал бе определен италианският социалист Давид Сасоли.

" Благодарен съм на министър председателите социалисти, които сложиха моето име за разискване. Доколкото знам, са постигнали доста необятна поддръжка в Европейския парламент. Но за мен има политически съображения и задължения към моето политическа семейство ", съобщи Станишев.

" Това, че бях препоръчан за президент на Екологичен потенциал, е огромна чест и оценка и на работа, и на качества, и на ролята, която играеха европейските социалисти последната година ", разяснява той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР