Не е добре изследвана версията наркомани да са застреляли Цветан

...
Не е добре изследвана версията наркомани да са застреляли Цветан
Коментари Харесай

Обрат по делото срещу полицая с убитите родители: Можело и наркомани да са извършителите

Не е добре изследвана версията наркомани да са простреляли Цветан и Божура Караджови на 15 май 2016 година в Пловдив. Това е един от претекстовете, с които Върховен касационен съд връща делото на Апелативния съд за ново разглеждане от различен състав. Досега процесът е решаван 2 пъти от въззивната инстанция в Пловдив и произнасянето е било, че както е постановил Окръжният съд, килърът е синът на жертвите – някогашният служител на реда Венцеслав Караджов, за което получава пожизнен затвор.

Той беше наказан по напълно косвени доказателства – очевидци на случилото се няма, липсват записи от камерите към дома на убитите възрастни хора, не е открит даже револверът. Досега съдилищата одобряваха, че създател на закононарушението е Венцеслав Караджов, тъй като е бил в неприятни връзки с майка си и татко си, водил е дългогодишни правосъдни разногласия с тях за фамилния парцел, а телата им са открити броени дни, откакто е изгубил делото на последна инстанция.

Върховен касационен съд обаче намира, че по случилото се има куп неизяснени условия. От самото начало на делото Караджов и адвокатката му Зоя Тошкова настояват, че край дома на Караджови на ул. „ София “ в Пловдив постоянно се събирали наркомани и може някой от тях да е умъртвил родителите на служителя на реда. Досега тази версия беше отхвърляна, тъй като един от работилите по случая служители на реда споделя, че наркоманското сборище е било ликвидирано година преди закононарушението. Друг еднообразен обаче не удостоверява това и съгласно висшите магистрати показанията им би трябвало да бъдат тествани.

Върховен касационен съд намира за ненадлежно потвърдена даже датата на закононарушението. В обвинителния акт и присъдата тя е посочена като 15 май вечерта, когато Венцеслав Караджов е отсъствал за известно време от вкъщи си, а телата на Цветан и Божура са отрити от съседка 2 дни по-късно. „ При доказателствения разбор обаче този извод не е предпазен по безусловно никакъв метод, заради което по своето естество съставлява неприемливо съмнение. Необходимостта от излагане безапелационни съображения в тази тенденция е произтичала, от една страна, от обстоятелството, че телата на потърпевшите са открити едвам на 17 май 2016 година, а от друга – че необикновеното неявяване на подсъдимия във вечерните часове е обвързвано точно с неделния ден, само че не и с други дати, предхождащи или последващи 15 май 2016 година Контролираната инстанция е следвало да разяснява преди всичко заключението на техническата експертиза, като уточни дали изводите за времето на последните телефонни диалози на възрастните хора и за първите пропуснати повиквания от тях поддържат или в противен случай, опровергават по този начин направения извод за реализиране на действието на инкриминираната дата “, е записано в решението на Върховен касационен съд.

Според висшите магистрати не е изследвано съответно и дали е правилно изказванието на тъщата на Венцеслав Караджов – Мария Рекина, че е съобщила за излизането на шурей си вечерта на 15 май под полицейски напън. „ Не слушаха причините ни въобще – и в Окръжния съд и двата пъти в Апелативния. Съставите не се държаха като съдии “, разяснява адвокатката на Караджов Зоя Тошкова.

Бившият служител на реда прекара близо 7 години в ареста и беше пуснат в дома си с гривна на крайници от Върховен касационен съд на 23 февруари т. г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР