Не е далновидно и не е добра идея да се

...
Не е далновидно и не е добра идея да се
Коментари Харесай

Димитър Радев: БНБ не бива да се въвлича в политическия процес

" Не е далновидно и не е добра концепция да се намесва централната банка в политически процеси ". Това съобщи на излизане от президентството шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

Той е един от евентуалните служебни министър председатели според последните промени в Конституцията.

" Имахме работлив диалог, решението ще бъде на президента. Аз му изложих моята позиция, а тя е, че не е добра концепция да се въвлича банката в политическия развой. Първата е чисто съдържателна - това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълго време. Мисля, че това е едно от нещата, които успяхме да реализираме след 2015 година - здравословна отдалеченост сред банката и политическия развой ".

Димитър Радев уточни, че има етичен кодекс и правила на Европейската централна банка, които не разрешават на шефове и подуправители на националните банки да заемат политически постове.

" Има колизия както с националното законодателство, по този начин и с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са категорично дефинирани в контракта за действието на Европейски Съюз и устава на ЕЦБ. Те са доста екслитицтни в това отношение - че не могат да се съвместяват тези длъжности ".

С концепцията да решим преходен проблем, ще създадем дълготрайни проблеми, разяснява шефът на Българска народна банка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР