Не е даден таван, до който може да стигне цената

...
Не е даден таван, до който може да стигне цената
Коментари Харесай

Правителството реши официално: Преговаряме за Ф-16

Не е даден таван, до който може да стигне цената за придобиване на най-малко 8 самолета. Не са обсъждани и разновидности да не се заплаща разсрочено, както беше записано в плана за капиталов разход и да се вземе заем от Съединени американски щати.

Министърът на защитата и силов вицепремиер Красимир Каракачанов не заяви дали ще се наложи да се стигне до заем от Съединени американски щати, само че той е окуражен от известието на администрацията на президента Доналд Тръмп, че ще се търси опция да се подобрят параметрите на американското предложение.

От брифинга в Министерския съвет след днешното съвещание стана ясно, че сигурно срокът за доставка на първите самолети до 24 месеца от подписването на контракт, няма да може да бъде изпълнен.

Ето какво е записано в утвърждение план на документ, който би трябвало да бъде гласуван от Народното събрание, с цел да стартират договарянията с американската страна.

" Одобрен е отчета от по тематиката за придобиване на нов аероплан. Министерски съвет взе решение: предлага националното заседание да прегледа и одобри отчета и държавното управление да приготви план на интернационален контракт и договаряния за придобиване на нов вид военен аероплан със Съединени американски щати. Премиерът да сътвори организация в преговорния екип да вземат участие министрите на защитата, стопанската система, външните работи и финансите. Правителството да се отклони от наложителните условия от плана за капиталов разход, гласуван от Народното събрание " разгласи решението на кабинета Красимир Каракачанов.

В досегашния план за капиталов разход имаше заложена финансова рамка за придобиване на най-малко 8 изтребители на цена от 1.8 млрд лева с Данък добавена стойност на погашение за 9 години, като първите самолети трябваше да дойдат до 24 месеца от подписването.

В решението, което държавното управление одобри през днешния ден, е записано още: " След приемане на решението на националното заседание министърът на външните работи и министърът на защитата да уведомят участвалите страни за решението на Република България ".

От пояснението на вицепремиера Каракачанов стана ясно, че откакто Народното събрание даде мандат на държавното управление да договаря, диалозите с страните Швеция и Италия завършват.

Снимка: Ладислав Цветков

Попитан дали в редактирания документ до Народното събрание ще бъде записано, че при неуспех на договарянията със Съединени американски щати, ще се мине на договаряния с други страни, Каракачанов изясни, че не е записано, само че било естествено.

" Думата договаряния е извънредно значима. Видяхте изказването на Белия дом. Ние имаме уверения, че цената ще бъде поправена от вчерашното заявление на Белия дом. То демонстрира, че има вярно схващане по процеса на осъществяване на договаряния ", добави Каракачанов.
Съединени американски щати приветстват модернизацията на въоръжените ни сили Това се споделя в известие от Белия дом
Другият вид, на който можем да отидем, е да предложим започване на плана изначало, което значи с още година и половина най-малко да забавим сключването на контракта, е аргументът на военния министър.

Снимка: Ладислав Цветков

Министърът на стопанската система Емил Караниколов беше сбит и благодари на специалистите от двете работни групи, на чиито изводи беше основан отчетът до Министерския съвет.

Според началника на защитата военачалник Боцев специалистите са си свършили добре работата. " Изтребител е извънредно нужен на Военновъздушни сили и се надявам този контракт да се подписа в най-изгодни условия на страната ", сподели той.
Каракачанов: Важното е купим един мощен изтребител, всички останали приказки са дребно политиканство Изборът на нов изтребител би трябвало да влезе на следващия ден в дневния ред на Министерския съвет
Командирът на Военновъздушни сили военачалник Цанко Стойков обаче изясни, че макар желанието да се събере цялата фактология за анализиране на офертите част от информацията не им е била предоставена.

" Повече от 10 години се вършат опити да се стигне дотук и това, че не се върна планът в изходно състояние заслужава благодарности от мен, в случай че сте осведомени с проблемите за поддръжка на застаряващата бойна техника и гарантиране въздушния суверенитет на Република България. Ние се постарахме да бъдем справедливи и точни в данните, които получихме и разбора, който дадохме, само че за жалост има някои особености свързани с информацията непълни и секретни данни, които не ни бяха предоставени, без значение от опитите да ги пробием, анализът беше прецизен " изясни ген. Стайков.

" Какви са параметрите не може да ви кажем. Цената ще бъде поправена, само че с какъв брой милиона лв. ще бъде отклонението, никой не може да каже. Предложението е четирима министри да вземат участие в този развой, срокът за доставка ще е по-голям от 14 месеца, по тази причина сме поискали Народното събрание до ни позволи да проведем диалози. Този въпрос няма по какъв начин да бъде решен без ратификация от Народното събрание. Рано е за финансовите параметри, в случай че четем оптимистично изказването на Белия дому не би следвало да има такива ", уточни още министърът на защитата.

Снимка: Ладислав Цветков

Попитан дали е имало външен напън, Каракачанов сподели: " Мен не ме е притискал никой, който ме притиска върша тъкмо противоположното. Преди 21 декември една част от обществото измислените евроатлантици ме подлагаха на критика, че съм съветския човек в държавното управление в този момент друга част споделят, че съм американски. Не съм съветски и американски, а съм български министър и пазя българския народен интерес. Отклонението не е от закона, а от решението на Народното събрание за капиталов разход ".
Румен Радев: Конкурсът за изтребители е изопачен (ОБЗОР) За мен това е троен удар по България, разгласи президентът
Министърът добави, че от Съединени американски щати няма част от отговорите на въпроси и от Швеция също няма отговор за въоръжението, което би трябвало да закупим от трета страна - Съединени американски щати. Отклонение от закона би имало в случай че бяхме пристъпили непосредствено към договаряния без глоба на националното заседание, изясни Каракачанов.

" Купуваме самолети за 40 години напред ползата на армията да имаме решение, което е съответно може ли някои да ни подсигурява, че след 10-20 години няма до влезем в стълкновение ", сподели министърът.

Утре евентуално планът на документ ще бъде импортиран в отрасловата комисия в Народното събрание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР