Не е чак толкова трагична ситуацията с природния газ. Европа

...
Не е чак толкова трагична ситуацията с природния газ. Европа
Коментари Харесай

Бивш екоминистър: Няма да останем на студено през зимата


Не е чак толкоз трагична обстановката с природния газ. Европа няма да остане без газ през зимата. Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ съветникът на европейската климатична фондация и някогашен министър на околната среда и водите Юлиан Попов.

Хранилищата на Европейския съюз са съвсем цялостни, подхващат се голям брой ограничения за понижаване на потреблението, промяна на горивата, а и цената на газа има резултат на угнетяване на потреблението. Няма да останем на студено, само че цените ще са високи. Трябва да се вземат ограничения. България към този момент е взела такива ограничения с енергийните обезщетения, съобщи Попов.

Високите цени и енергийната рецесия би трябвало да се поемат солидарно, което не значи, че би трябвало да се даде поравно на всеки на киловатчас. Защото, в случай че да вземем за пример някой отоплява къща с повърхност 150 квадрата, ще получи доста по-голяма отплата, в сравнение с някой, който едвам плаща да му свети крушката. Много е значимо, когато се дават енергийни помощи, те да са таргетирани, а не да се дават еднообразно, уточни някогашният екоминистър.

В България газът е една относителна дребна част от енергетиката и страната ни е в доста преференциална позиция да се оправи с газовата рецесия. Тази дребна част се раздува до небесата. Диверсификацията не е единствено това от кое място да се вземе газ. От " Газпром " не би трябвало да се взема, тъй като сдружението се употребява за оръжие и когато приказваме с " Газпром ", все едно преговаряме с военното министерство на Русия. Правителството би трябвало да извършва доста прецизно всички точки по съществуващите контракти, с цел да не сме изложени на бъдещо правосъдно гонене. С това би трябвало да се завърши с " Газпром ", акцентира Юлиан Попов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР