Не е била обмисляна отмяна на университетския статут на Александровска

...
Не е била обмисляна отмяна на университетския статут на Александровска
Коментари Харесай

Не е обмисляна отмяна на университетския статут на Александровска болница |

Не е била премисляна анулация на университетския статут на Александровска болница. Подобна мярка не е споделяна от ректора учен Трайков, или от различен от ръководителите на университета.

Това гласи изказването на ректора на Медицинския университет София във връзка положението на лечебното заведение.

Ето и цялостния текст на позицията на акад. Лъчезар Трайков:

Уважаеми сътрудници,

Информирам Ви, че на 13.09.2021г., след утвърждение от Ректорско-декански съвет, управлението на Медицински университет-София изпрати отворено писмо до президента на Република България, министър-председателя, министъра на опазването на здравето и министъра на образованието и науката, с покана за обща среща, на която да споделим нашата съпричастност и визия за спасяването и оздравяването на УМБАЛ “Александровска ” - гръбнака на образованието и научното развиване на Медицинския факултет, където се образоват 3700 бъдещи медици.

С това писмо желаеме да внесем и изясненост във връзка погрешни изказвания, отправени в общественото пространство, към най-старото и най-голямо здравно висше образователно заведение в България и неговите ръководители.

В свое писмо, изпратено до Министерство на образованието и науката и до Министерство на здравеопазването, шефът на УМБАЛ „ Александровска “, доктор Атанас Атанасов декларира, че ректорът, учен Лъчезар Трайков е оповестил, че ще желае анулация на статута на университетска болница в символ на противоречие с предлаганите от новото управление промени.

Уважаеми сътрудници,

В Медицинския университет работят съидейници, а не съперници на промени, които биха помогнали на “Александровска ” да се изправи на крайници в извънредно тежък за здравното съсловие и пациентите интервал на непозната болест.

Да, университетът, е мощно угрижен за положението на УМБАЛ „ Александровска “, тъй като сме загрижени за качеството на образованието на нашите студенти в най-голямата болница в България. Да, тревожим се и за ориста на преподавателския състав, който работи в УМБАЛ “Александровска ”, тъй като с днешна дата това са 241 преподаватели, 245 специализанти и 77 докторанти. Тази болница не е просто място за практическо образование на бъдещите медицински експерти, а е болница, с която е обвързвана професионалната и персонална орис на тези няколкостотин преподаватели, специализанти и докторанти. Тя е тяхното бъдеще като научни служащи, тук са техните експертни контакти – в резюме, “Александровска ” е тяхната Алма Матер. Поради това и МУ-София в продължение на години влага всяка година приблизително по 4 млн. лв. за поправки на образователни зали и закупуване на инсталация, която подкрепя научната и просветителна активност, само че и издига клиничния потенциал и авторитет на болничното заведение.

Точно тъй като сме съпричастни да се намерят бързо най-ефективните оздравителни ограничения, само че тъй като сме и уверени, че проблемите се вземат решение с разговор, организирахме два диалога с шефа на УМБАЛ „ Александровска “, в това число и на Ректорски съвет на 30.08.2021г., на който доктор Атанасов беше особено поканен. Отправихме оферти за сливане на напъните ни в посока търсене на решение за избавяне на болничното заведение, декларирахме подготвеност за поддръжка от страна на университета.

Д-р Атанасов, на собствен ред, предложения управлението да участва на съвещанията на комисията, която създава план за преструктуриране на болничното заведение. В резултат на тази покана, ректорът и деканът на Медицински факултет проф. Буланов, посетиха дружно съвещанието на 07.09.2021г., а деканът посети самичък и предходното съвещание – на 01.09.2021г.

Ясно подчертаваме - на нито една от срещите и диалозите не е била премисляна анулация на университетския статут на болничното заведение. Нито пък гласно сходна мярка е споделяна от ректора учен Трайков, или от различен от ръководителите на университета.

Медицинският университет изрично не взе участие в политически схеми, нито търси спорове. Ние търсим решения.

Нашата визия е да подпомогнем болничното заведение, с цел да бъде оздравена дейно. Без да се визира качеството на образованието, което университетът предлага. Без да се постанова редуциране на специалисти - медици и преподаватели. С наново преразглеждане на отговорностите и с вярно приоритизиране на полезностите, които би трябвало да са в основата на ръководството на болнично заведение от сходен сан.

Готови сме да подкрепим всяка концепция, да споделим нашата визия, с цел да опазим „ Александровска “ и като съществена университетска конструкция, и като болнично заведение.

Днес Ректорско-деканският съвет на Медицински университет-София утвърди следното изказване на ректора във връзка със положението на УМБАЛ " Александровска ", изразено буквално и в писмо до виновните институции.

Изявлението на ректора на Медицинския университет е в отговор на изявления, съгласно които поради влошеното финансово състояние статутът на водещо университетско звено на УМБАЛ " Александровска " е заплашен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР