Не делим клиентите си на големи и малки, на значителни

...
Не делим клиентите си на големи и малки, на значителни
Коментари Харесай

Стилът на правене на бизнес е пряко отражение на културата на мениджъра

Не разделяме клиентите си на огромни и дребни, на обилни или незначителни, всеки получава нужното внимание, споделя Дочо Чемширов, шеф на " Дилком България "

- Господин Чемширов, кои са характерностите, по които бихте определили " Дилком България " като добра компания?

- Три са главните аспекти, които имат основно значение: постоянното развиване на компанията и постигането на дълготрайните цели; удовлетвореността на клиентите ни; добра среда за работа на нашите чиновници.

За целия си интервал на битие, към този момент 16 години, всяка година означаваме растеж в развиването си. Нямаме нито един интервал, в който да сме имали спад или задържане. Успяхме да го реализираме макар компликациите, изключително към рецесията през 2008-2013 година Понякога, в всекидневието пораждат несъгласия сред краткосрочните цели и дълготрайните и в такива случаи за мен постоянно е било значимо поредното следване на дълготрайните цели. Това е методът да се подсигурява триумф.

По отношение на това по какъв начин съумяваме да сме добра компания за клиентите си - имаме над 2000 непрекъснати клиенти и непрестанно растящият им брой е добър отзив за " Дилком България ". Все повече задгранични компании от сектора, в който работим, избират да си партнират с нас и да ги представляваме освен на пазара в България, а и в района.

Не на последно място аршин за качествата на компанията е нейният личен състав. Успяхме да създадем отличен екип, стимулиран и способен. Много от чиновниците ни са почнали при нас още от основаването на компанията, не престават да работят при нас, да се развиват и да предават опита си на по-младите. 70 души от София, Варна и Пловдив разчитат на триумфа на " Дилком " и работят за него отдадено. Това за мен е огромен тласък - зная, че реализираме триумфи в областта на активност на компанията и реализираме поставените си цели, само че също по този начин способстваме и за сполучливия професионален и персонален живот за нашите чиновници, като им предлагаме опция да работят в отлична среда, да се образоват и развиват професионално.  

- Каква е конкуренцията във вашия бранш и по какъв начин изпъквате в нея?

- Както в съвсем всички сфери, по този начин и в нашата има конкуренция, и то не дребна. Разбира се, построеният през годините имидж на компанията е извънредно значим за триумфа и позиционирането на " Дилком България " по отношение на конкуренцията. На първо място слагам отношението ни към клиентите и техните потребности. Старал съм се в духа на уважението и  партньорството да образовам нашите чиновници да построяват открити, дълготрайни, ползотворни и самостоятелни връзки с всеки наш клиент. Не разделяме клиентите си на огромни или дребни, на обилни или незначителни, всеки получава нужното внимание, с цел да бъде решен казусът, с който се е обърнал към нас. Бих споделил, че ключът не е даже толкоз в напъните, колкото в постоянството и упоритата работа в една и съща посока - вплитането на личните ми възгледи и отношение към клиентите във фирмената просвета и надлежно въвеждането и възпитаването в тази просвета на всеки един чиновник. Едно от огромните ни преимущества е намирането на ексцентрични и самостоятелни решения на дилемите, които стоят пред нашите клиенти. За мен търсенето на новаторски механически решения е било постоянно приоритет и огромно предизвикателство, което несъмнено дава отлични резултати и ни отличава от останалите. Посоката, в която се развива пазарът, не би трябвало да се следва сляпо като посока на развиване на самата компания.

- Едни и същи качества ли се изискват от българския бизнесмен, с цел да завоюва доверието на сътрудниците, на клиентите и на екипа?

- Предприемачеството като такова не би следвало да се разграничава доста в другите страни. Може би има някои национални особености, само че като цяло се базира на откритото и почтено отношение сред сътрудниците за създаване на доверие и продължително взаимноизгодно съдействие. Същото би трябвало да е отношението към клиентите, както и към екипа. В края на краищата и сътрудниците ни, и клиентите ни, и чиновниците ни са хора и връзките ни би трябвало да бъдат чисто човешки, да се почита всеки един без значение от позицията му в йерархията.

- Кой е вашият метод в основаването и налагането на известност на марката?

- С дейностите си се опитваме да накараме другите да приказват за нас. Когато клиентите ни са удовлетворени от продуктите и услугите, които предлагаме, и се връщат при нас още веднъж и още веднъж, това за мен е най-голямото самопризнание за добре свършена работа и доказателство, че всички в екипа са били на равнище. Ангажимент на мениджмънта е да поставя грижи за своите чиновници, надлежно ангажимент на чиновниците е да поставят грижи за всичките ни клиенти.

- Особеностите на бизнес средата у нас повече оказват помощ или пречат на мениджърите, които желаят да развиват компаниите си и да ги вършат положителни работодатели?

- Всеки, който има концепция, фантазия и я преследва настойчиво, може да реализира доста. Дори непреодолимите на пръв взор компликации спомагат за създаване на характера на положителния шеф и го принуждават да търси различни и от време на време ексцентрични решения за реализиране на бизнес задачите си.

- От основаването на компанията ви през 2002 година до момента кой беше правилото за правене на бизнес, който най-стриктно следвахте?

- В по-малка или в по-голяма степен стилът на правене на бизнес и фирмената просвета са директно отражение на стила и културата на мениджмънта. През миналите години в бизнеса съм се стремял да се придържам оптимално покрай следните четири полезности: честност, почтеност, иновативност и доверие.

Вземането на решения в множеството случаи е обвързвано с някакъв компромис, било то в персонален проект, или от позиция на бизнеса. Гледайки в вероятност и следвайки дълготрайните цели за развиването на " Дилком ", и аз съм правил взаимни отстъпки, само че в никакъв случай не съм правил такива, влизащи в остро несъгласие с главните ми всемирен правила, произлизащи от десетте Божи заповеди.

- Ако можехте да върнете времето обратно, какъв съвет бихте дали на младия Дочо Чемширов, който в този момент започва първата си компания?

- О, толкоз са доста, че не съм сигурен дали бих могъл да ги изброя. Допускал съм неточности, само че точно поуките от всички тях и превъзмогването на компликациите по-късно построиха характера ми и ме направиха индивида, който съм сега - сдържан оптимист. Все отново бих си дал няколко съвета, като да вземем за пример този, че ориста обича смелите. Както и че подборът на верния сътрудник е по-голям от шанса.

" Дилком България " е основана през 2002 година, започвайки като посланичество на CITIZEN в областта на етикетните баркод принтери. Впоследствие стартира лично произвеждане на самозалепващи се етикети. В момента разполага с над 10 машини за произвеждане на разнообразни типове етикети. Представител е на водещи производители на принтери за етикети, баркод скенери и терминали, автоматизирани и полуавтоматични апликатори. Фирмата разполага с добре подготвени сервизни експерти и консултанти в офисите си във Варна, София и Пловдив.

Интервю: Венцислав Савов
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР