Не давай власт на омразата. Под това мото се проведе

...
Не давай власт на омразата. Под това мото се проведе
Коментари Харесай

София прайд - когато едни танцуват, а други маршируват

Не давай власт на омразата ". Под това мото се организира 12-тото издание на София прайд, което притегли неколкохилядна навалица. Събитието протече при засилено наличие на полицията, само че до ексцесии не се стигна.

Всичко стартира в 16.30 часа, когато от ден на ден и повече хора влизаха в ограденото пространство към Паметника на Съветската войска. Те трябваше да минават през пропусквателни пунктове предвид на сигурността при провеждането на прайда. Въпреки това в оградената зона настроението беше положително и хората танцуваха под звуците на носещата се от сцената музика. Приповдигнатата атмосфера обаче не значи, че гей обществото е не запомнило за проблемите, с които се сблъсква всеки ден.

" Тук имам възприятието, че съм в предпазено пространство. Не знам по какъв начин ще е, когато изляза на открито ", споделя 24-годишната М. Д., която работи в IT компания. Тя не е от София, пристигнала е на прайда от Варна. " Там се усещам напрегната. Всички знаят за случая с унищожените билбордове ", изяснява тя, визирайки случая, когато билбордове за приемливост към еднополовите двойки бяха залети с багра. " Знам, че множеството хора си мислят, че това е просто шествие, на което хората веят флагове и се забавляват. И споделят, че в случай че имаме проблеми, не е съответно да танцуваме с празнични облекла. Но не е наложително всеки митинг да е идентичен. Може да се стачкува и като се танцува ", приключва тя.

Да си незабележим значи, че не съществуваш

Владислав Петков от " Студентско сдружение за тъждество " към Софийския университет разяснява, че е на прайда, тъй като има неравнопоставеност, която би трябвало да бъде позволена. " Общността е невидима и това е едно от дребното събития, които дават опция за видимост. Разбирам, че това тормози някои хора. Но да се желае от нас да бъдем невидими, значи действително да се желае от нас да не съществуваме ", споделя той. Владислав отбелязва, че прайдът се развива добре и всяка година в него се включват от ден на ден хора и реализатори. Той се отхвърля да разяснява отношението на политиците към събитието.

През това време на сцената към този момент вървеше музикалната стратегия на София прайд. В нея участваха IVA, Ерол Ибрахимов от " Уикеда ", Рут Колева, Мила Роберт, Галена, Михаела Филева и Netta.

49-годишната художничка Яна Карапанова постоянно посещава прайда. " Искам да науча децата си да бъдат свободни и естествени жители. Да не търпят неприятни политици и корупционни практики ", споделя тя. За нея събитието е една дребна стъпка напред, тъй като всяка поддръжка на нещо друго е някаква смяна. Тя няма нищо срещу шествието на провеждащия се редом " Поход в отбрана на обичайното семейство ". " Просто няма да ги поддържа ", декларира Яна.

Не всички са хетеросексуални

Голяма част от присъстващите на София прайд бяха напълно млади. Една ученичка счита, че събитието е метод да се покаже, че общността на гей хората в България не е дребна. " Проблемът е в това, че е 2019 година, а българите не одобряват, че не всички са хетеросексуални. Миналата година не бях на прайда, тъй като ми бяха набили в главата, че не е добре да се показваш, да парадираш. Сега считам, че това е неуместно и по тази причина пристигнах ", изяснява тя.

Музикалната стратегия доближава кулминационната точка си, когато поп фолк певицата излиза на сцената. Между песните, които извършва, тя споделя, че са я питали дали не се тормози да не разочарова своите почитатели с присъединяване си на София прайд. " Тогава тези почитатели ще ме разочароват ", съобщи тя. " Любовта няма пол, няма възраст, няма етнос, няма никакви граници за любовта. Обичайте се, хора, с цялото си сърце ", сподели тя, преди да слезе от сцената.

" Прайдът продължава да бъде извънредно значим заради цялата стигма и ненавист, на които са подложени ЛГБТИ хората в България всекидневно – отменяне от семейство и другари, принуждение заради ненавист, тормоз в учебно заведение, дискриминация на работното място и в областта на образованието, неналичието на законодателна уредба на връзките в фамилиите на ЛГБТИ хората. Прайдът е измежду дребното събития, които дават публичност на тези неравенства. Парадът изпраща обръщение към всички ЛГБТИ българи и техните близки и другари, че не са сами ", обявиха уредниците.

Малко след 19.30 часа шествието потегли под звуците на рейв музика, която се носеше от два камиона. То зави по бул. " Васил Левски ", по-късно мина през " Генерал Йосиф Гурко " и ул. " Георги Раковски ". Продължи по жълтите павета и при Министерски съвет зави по бул. " Княз Александър Дондуков ". След това още веднъж се придвижи по ул. " Георги Раковски ", с цел да се върне на жълтите павета, мине около Народното събрание и да приключи на Паметника на Съветската войска

По време на шествието нямаше ексцесии. Минувачите реагираха по-скоро позитивно, а някои от тях даже танцуваха. По балконите излизаха хора, които постоянно махаха на неколкофилядната навалица, която танцуваше. След като стигнаха още веднъж до паметника на Съветската войска, участниците започнаха да се разотиват.

Походът в отбрана на обичайното семейство

Паралелно със София прайд се организира и " Поход в отбрана на обичайното семейство ". Той стартира към 17.00 часа на площад " Независимост " пред Министерски съвет. В началото на него участваха стотина участници. Те издигаха лозунги " В отбрана на фамилните полезности " и " Не на джендър пропагандата ". Няколко двойки бяха облечени сватбени рокли и костюми, а много хора бяха взели децата си. " Семейството е скъпо ", съобщи изпълнителката Дени Грудева, част от музикалната стратегия на събитието.

" Просто са гнусни. Поне да не се демонстрират. Какво да кажа на децата си ", споделя жена на към 40 години. " Това е джендър агитация. Искаме да покажем, че сме същински българи. Става дума за нашите обичайни полезности ", включва се едно момче. Докато още върви музикалната стратегия, по улицата се зададоха гологлави младежи с черни флагове. " Не желая в моя град да има гей церемониал ", крещяха те. Други техни лозунги бяха: " Да запазим децата от разврат " и " Свободен, обществен - народен ".

" Да ръкопляскаме на момчетата ", сподели някой от присъстващите на похода. В това време " момчетата ", които се оказаха националисти, продължиха по бул. " Цар Освободител ". По пътя те се разминаха с 32-годишният Б. Н., който се придвижваше към похода. " Искам да поддържа фамилията, само че нямам нищо срещу прайда ", разяснява той.

Крайната точка на националистите, към 50 души, беше Паметникът на незнайния войник до патриаршеския храм " Св. Александър Невски ". Там техният представител съобщи, че при започване на София прайд е имало малко участници, само че в този момент ситуацията се е трансформирало. Според него отговорни това са институциите.

След това част от " момчетата " се причислиха към похода, който потегли към хотел " Шератон ". Докато шествието завиваше по бул. " Витоша ", англичанин сподели междинен пръст на шестващите. Към него се завтекоха няколко от националистите, само че служителите на реда реагираха бързо и не се стигна до физически конфликт. На въпроса за какво е реагирал по този метод, той отговори: " Аз съм от Лондон ".

Походът приключи пред Съдебната палата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР