Не държавите, а компаниите подписват договорите за доставка на природен

...
Не държавите, а компаниите подписват договорите за доставка на природен
Коментари Харесай

Светослав Иванов, Овергаз: Не държавите, а компаниите подписват договорите за доставка на природен газ

Не страните, а фирмите подписват договорите за доставка на природен газ, даже когато тези компании са държавни. Когато оставите компании, които са благосъстоятелност на страни, да се договарят между тях, няма по какъв начин част от тези връзки да не станат детайли като политика и даже геополитика, разяснява пред бТВ Светослав Иванов, изпълнителен шеф на „ Овергаз Инк ".

„ Нямам никакво подозрение, че доставките за българските консуматори няма да бъдат прекъснати. Разбира се, тук приказваме за аспекта енергийна сигурност, който си има своята цена “, добави той.

Според него структурата на българския пазар е неповторима.

„ Имаме една компания хегемон с 94% пазарен дял за предходната година, държавна благосъстоятелност, която разчита на един единствен източник на доставка. Това е извънредно сериозен риск, на чиито последствия през днешния ден сме очевидци “, уточни Светослав Иванов.

По думите му смяната на една взаимозависимост с друга в действителност е замяна, само че няма по какъв начин да стигнем до това, в случай че пазарът бъде свободен.

Според отчет на енергийния регулатор ясно се установи, че един от сериозните проблеми на българския пазара е точно това монополно състояние от близо 94% на една компания, изясни той.

„ Към днешна дата на българския пазар има регистрирани и лицензирани 44 търговеца на природен газ. Нямам никакво подозрение, че в случай че бъдат оставени да работят при изискванията, при които работят техните немски, холандски, британски сътрудници, те са сигурност доста скоро ще изчистят всички проблеми на пазара, в това число и този с диверсификацията “, съобщи Светослав Иванов.

Според него най-сигурният, дълготраен и резистентен лек на всички заболявания на този пазар е либерализацията.

Светослав Иванов означи още, че би трябвало да падне възбраната за изследване и рандеман на шистов газ, тъй като в Европа сигурно има доста газ. „ Ние вървим върху газ всекидневно и това е най-сигурният източник, на който Европа би следвало да разчита. България апропо не прави изключение в това отношение нямам никакво подозрение, че на територията на страната имаме ресурси най-малко за идващите 100 години “, уточни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР