Не БСП ще свали Кирил Петков, а народът ще го

...
Не БСП ще свали Кирил Петков, а народът ще го
Коментари Харесай

Александър Симов пред Tribune: Коалицията може да издържи, има още живот в нея

Не Българска социалистическа партия ще смъкна Кирил Петков, а народът ще го опустоши, в случай че той прекрачи алената линия във връзка с РСМ, счита депутатът от Българска социалистическа партия
Интервю на Tribune с народния представител от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Александър Симов. Социалистът разяснява горещите политически тематики и разграничителните линии, които основават напрежение в четворната коалиция, измежду които помощта за Украйна и Република Северна Македония. Ще оцелее ли кабинетът в този му тип съгласно Симов и коя е силата на ръководещите, вижте:

Вчера Народното събрание утвърди военно-техническа помощ за Украйна, като решението не включва изпращане на оръжие от страна на България, каквото беше и желанието на Българска социалистическа партия. По един или различен метод волята на вашата партия съумя да надделее в ръководещата коалиция. Как бихте коментирали?

Ще оспоря Вашия въпрос, тъй като това не е съревнование, това не е било мушкане с лакти, ритване по кокалчетата, задачата не е била някоя партия да победи. Радвам се, че надви здравият разсъдък. Ние от Българска социалистическа партия през цялото време заявявахме, че оръжие за Украйна не би трябвало да изнасяме заради доста аргументи. Можем да влезем в един безконечен метафизичен диалог за какво е по този начин. Казвали сме ги неведнъж. И се веселя, че самите украинци схванаха, че България може да е потребна по доста други способи. Извинявайте, само че аз считам, че ние вършим добра работа с приема на украински бежанци, с обезпечаването на филантропична помощ, с места, където да бъдат настанени бягащите от войната, даже с ремонта на военна техника. Но знам по какъв начин ще се почувстват хората, по какъв начин ще подейства върху българския народ изпращането на военна техника, на патрони в Украйна. Смятам, че и самата украинска страна го разбра. Разбира се, по логиката на всички критици и постоянно недоволстващи мърморковци се получава по този начин, че все едно Корнелия Нинова е стъпила на главата на Зеленски и го е предиздвикала да напише това писмо. Абсурдно е. Пак ще повторя, не мога и не дръзвам да обмислям обратно кой е надвил, а в противен случай, желая да благодаря на хората, които го гласоподаваха, знаейки, че това решение няма да хареса на никого. Един мой другар даже се пошегува. Каза ми по този начин – „ решението, което сте дали своят вот, явно е положително, тъй като никой не го харесва “. Ние просто сме в такава обстановка, че не можем да вземем решение, което да хвърли във екстаз едните и в обезсърчение другите. Компромисът е реализиран. В България има доста разнообразни гледни точки във връзка с войната, доста разнообразни гледни точки за това по какъв начин би трябвало да се постъпи. Мисля, че намерихме оптималния компромис.

Смятате ли въпреки всичко, че това писмо от украинския президент Володимир Зеленски повлия на крайното решение или консенсусът беше реализиран преди този момент сред съдружните сътрудници?

В интерес на истината в обединението до последно се водеше яростен спор и аз мога да схвана позицията на „ Демократична България “. В последна сметка както нашите гласоподаватели ни държат виновни за това ние да бъдем гарантът, че няма да има изпращане на оръжие, допускам, че техните гласоподаватели пък ги сапунисват тъкмо за противоположното. Писмото с настояванията на Зеленски, което през вчерашния ден посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко подава в Народното събрание, няма по какъв начин да не е оказало въздействие, тъй като самата украинска страна не желае от нас оръжие. И почтено да ви кажа аз постоянно, от първия ден на войната, съм се питал тъкмо това. Защо им е е нашето оръжие, за какво, заради каква причина? Целият западен свят дава на украинците оръжие, започвайки от Съединени американски щати, минавайки през Англия, Испания са мощни производители на оръжие. Защо внезапно биха опрели до българското оръжие, в случай че не е като някаква форма на геополитически обред, знак, че ние заставаме в редиците зад Украйна. Но какъв по-добър знак можем да дадем като поддръжка на Украйна от това, че България оптимално улесни всевъзможни процедури за влизането на украински бежанци у нас, настанихме ги в хотели. Държавата по всевъзможен метод оказва помощ. Социалното министерство работи на цялостни обороти, с цел да може да посрещне потребностите на тези хора. Аз считам, че това е доста по-искрено заставане зад Украйна, в сравнение с с това да им кажеш „ Ето ви оръжие, вървете да се жертвате, да се избивате, а пък оттам-нататък не ни интересува какво става с вас.

В началото сякаш не беше задоволително за Българска социалистическа партия даже да се ремонтира военна техника в България, в този момент сте съгласни с това?

Няма подобен миг. Това някои анализатори си го измислиха, с цел да могат да поддържат чувството, че надали не обединението се разпада. Между другото аз си припомням дебатите, които сме водили на първото съвещание на Националния съвет, което свикахме след експлоадирането на войната. Основната теза е, че България не може да изнася оръжие. Да сме срещу всякаква друга помощ не е ставало дума, в това число ремонт на военна техника. Нашата теза през цялото време е, че един патрон няма да излезе от България и да отиде в Украйна, тъй като такова е разбирането на българските жители. Така че, не сме си трансформирали разбирането. Бяхме поредни, отстояхме го. Радвам се, че и други партии пристигнаха на нашата позиция.

Факт е обаче, че настойчиво се приказва за това, че импровизирано България изнася оръжие за Украйна, това се признава и от оръжейния бранш у нас?

Няма такова нещо! Важно е да стане ясно, че България няма никакви контракти с Украйна, с цел да изнася оръжие. Възможно е ние по силата на подписани контракти да изнасяме оръжие за трети страни, които да го дават на Украйна. Но с цел да видите какъв брой е неуместно условието да направляваме това, ще дам следния образец. Ако аз имам кола и я продам на някого, това значи ли, че в случай че той направи злополука, аз би трябвало да нося отговорност за нея. Искам единствено да разберете защо приказваме. По тази логичност дайте да си спрем оръжейните заводи, един от дребното добре работещи браншове в българската промишленост, с цел да можем да сме сигурни за това, че българско оръжие не стига до Украйна. Но за следващ път ще кажа, с подписа на Корнелия Нинова България не е изнасяла директно оръжие за Украйна. Всички телевизионни заяждания, непрекъснати мърморения и извършения на тематика „ Ама ние изнасяме за Уганда, Уганда го придвижва в Антартика, от Антартика по секрети канали стига до Киев “, това си е техен проблем. Не можем да носим отговорност и за това.

Ябълка на раздора в обединението несъмнено е и Република Северна Македония. Вчера господин Свиленски съобщи, ча в случай че министър председателят Кирил Петков прекрачи алената линия за Македония, той просто няма да бъде министър председател повече. Как бихте коментирали неговите думи?

Това е тъкмо по този начин. Г-н Свиленски не е изразил свое лично мнение, а е изразил извънредно ясна позиция на Българска социалистическа партия. РСМ е извънредно ясна алена линия, която е записана и в съдружното съглашение. Аз участвах главно в бранш „ Култура “, само че от персонален интерес изгледах договарянията в частта „ Външна политика “ и там тематиката „ Република Северна Македония “ беше разисквана извънредно в детайли, съществено и задълбочено, и се стигна до общото схващане, че не вършим никакъв компромис и че продължаваме да пожелаваме от Македония да съблюдава Договора за добросъседство, който сме подписали. И всевъзможни опити, в този момент с съответната обстановка, войната да бъде употребена като метод България да вдигне ветото си за мен са непродуктивни, не са потребни и няма да свършат работа. Ако някой има желанието да го направи, би трябвало да регистрира и нещо друго. Това не е алена линия единствено за Българска социалистическа партия. Виждам, че „ ИТН “ са си я сложили ясно, даже „ Демократична Българи “ считам, че биха устояли на тази тематика, защото би трябвало да си даваме ясна сметка, че това е доста едносъставен консенсус в цялото българско общество. Практически няма човек на друго мнение, като се изключи 15 интелектуалеца, които оня ден видях, че са написали някакво писмо, до каква степен те са интелектуалци също е обект на спор, „ По-бързо да пускаме Македония в Европейски Съюз “. Не, не трябва да го създадем! Да, закъсняхме доста с нашите искания към Северна Македония. Бога ми, можем до на следващия ден да си приказваме какви неточности допуснахме в течение на 30 години без да получим гаранции за България. Но в този момент е време да не ги повтаряме. Наложили сме несъгласие, чакаме от Македония съответни стъпки. И тук дипломатически извъртания, маневри, но всякакви комплицирани алабалистики просто няма да минат. И в случай че Кирил Петков в действителност наруши това, той няма да бъде министър председател. И не тъй като Българска социалистическа партия ще го смъкна, народът ще го опустоши. Аз считам, че той си дава ясна сметка за това обаче. По този въпрос сега има доста здрав консенсус в българското общество, национално споделена концепция. И не считам, че някой би имал коз, с цел да тръгне против нея.

Мнозина политически анализатори плануват предварителни избори. Вие смятате ли, че четворната коалиция ще удържи на цялото това напрежение, което се основава вътре?

Пред Вас ще развия една малко по-различна теза, тъй като доста постоянно виждам по какъв начин се приказва за този режим на безконечен разговор, безконечен скандал, в който е влезнала обединението. Аз по-скоро бих го нарекъл безконечен спор. За мнозина наподобява като уязвимост. Смятам, че тук има една доста сбъркана оптика към това, което се случва. Ние просто 12 години бяхме привикнали да гледаме властническия пърформанс на Бойко Борисов. Никой не можеше да си показа, че в ГЕРБ някой ще има друга позиция от тази на Бойко Борисов. Железният пестник се стоварваше върху черепа и те правеха това, което желае. Тази ръководеща коалиция е извънредно комплицирана. Тя е формирана от несъвместими обекти, съществува на ръба на разсъдъка. Човек не можеше да си я показа единствено допреди една година. Но въпреки това считам, че този непрекъснат диалог, който тече в нея, на моменти под напрежение, спорен, минаващ през кавги, в действителност е част от нейната мощ. Защото, видяхте даже за Украйна, тематика, която е разграничителна по всички линии в българското общество, ние успяхме да намерим някакъв компромис. Вярно е, този компромис издразни всички. Но това е ръководството в последна сметка в такава сложна обстановка. Аз считам, че обединението може да издържи, има още живот в нея! И ще ви кажа за какво. Заради войната в Украйна, ние забравихме за какво бе основана тя. Тя бе основана, с цел да може, ще употребявам думата, която толкоз доста обичат всички, да „ изчегърта “ плесента на ГЕРБ и най-важното да промени правосъдната система на България. Гешев си е още там. Кадрите на Бойко Борисов се усещат от ден дневно все по-недосегаеми още веднъж, тъй като доста други проблеми затъмниха хоризонта. Но ненапразно, видяхме оня ден, Десислава Атанасова се опита да каже, че към този момент концепцията за отмахването на ГЕРБ била немодерна. Не, в противен случай, тя продължава да е супер настояща. Все по-актуална става от ден дневно. Това са огромните задания, които събраха в една коалиция даже „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия, и считам, че обединението има още живот. Не знам дали ще издържи цялостен мандат, само че просто животът е непредставим, геополитиката е разчувствана. Виждаме какво се случва. Мисля обаче, че тези, които чакат бързи предварителни избори, залагат на доста неверен метод.

Според опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС в четворната коалиция се вижда, че ръководи Българска социалистическа партия с министър председател Корнелия Нинова, изключително след решението за помощта за Украйна. Какво смятате за това?

Всеки път, когато ме налегне политическа потиснатост, разтварям да чета изказванията на ГЕРБ, с цел да се извърша с малко самочувствие!
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР