Не бива по никакъв начин държавата да се вкарва в

...
Не бива по никакъв начин държавата да се вкарва в
Коментари Харесай

Велислава Петрова: И България, и Румъния заслужават да бъдат в „Шенген“

Не бива по никакъв метод страната да се вкарва в каквито и да било провокации или спекулации по въпроса с взривяването на Кримския мост. Министерство на външните работи реагира на публична информация и от тази позиция реагира безусловно съответно, тъй като такава информация нямаше. Това сподели заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

„ Мисля, че доста ясно и министър председателят, и президентът се изрекоха по тази тематика. Цялата информация, която имаме по въпроса е в ръцете на прокуратурата. мисля, че от позиция на МВНР свършихме, всичко което зависи от нас ", съобщи още тя.

Петрова разяснява и решението посланиците на Русия и Беларус да не бъдат поканени на откриването на Народно събрание. „ От външнополитическа позиция следваме позицията на Европейски Съюз, както следваме и политиката на наказания и всевъзможни ограничения, които се взимат във връзка с войната в Украйна ", съобщи Петрова.

На срещата с министрите по европейските въпроси на Гърция и Румъния са били разисквани политиките за разширение на Западните Балканите, общите ограничения, които могат да се вземат във връзка със оправянето с енергийната рецесия. „ И трите страни считаме, че най-голямото предизвикателство е по какъв начин намираме решения в кратковременен проект на дефицита на газ или на високите цени. От 1 октомври стартира една самодейност по какъв начин можем да свържем газовата система на България, Румъния, Словакия и Унгария по този начин, че те да бъдат употребявани в общ механизъм. Говорихме и по какъв начин тъкмо да използваме опита, който Гърция има от позиция на ВЕИ ", съобщи Петрова.

И България, и Румъния заслужават да бъдат в „ Шенген ", защото са изпълнили всички условия от дълго време. „ Има редица вътрешнополитически и външнополитически тези, само че ние сме длъжни да покажем, че сме изпълнили условията. Ще забележим дали Нидерландия ще отстъпи. Постоянно водим разговор с тях. За нас е извънредно значимо това да стане до края на годината ", разяснява тя.

По отношение на присъединението на РСМ към Европейски Съюз Петрова разяснява, че е значимо да се употребява механизма, реализиран на европейско равнище. „ Пътят на РСМ оттук насетне е явен на европейско равнище. Те би трябвало да впиша българите в Конституцията, с цел да си получат преговорната рамка, да могат да отварят идващите глави. Трябва да имат проект за деяние за правата на общности, в това число на българите. Всичко е в техни ръце. А нашата политика и нашата цялостна позиция би трябвало да бъде учредена на единение, на държавничество и слагане на напред във времето на интереса ", акцентира заместник-външният министър.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР