Не бива да се притесняваме от името Северна Македония. Това

...
Не бива да се притесняваме от името Северна Македония. Това
Коментари Харесай

БАН: В Македония учат, че в Пиринско са под българско робство

Не бива да се тормозим от името Северна Македония. Това съобщи пред БНР шефът на Института за исторически проучвания на Българска академия на науките доцент Даниел Вачков.

"Това, което би трябвало да ни тормози е, че към момента в учебниците на македонските деца се изричат едни освен исторически погрешни изказвания, само че и враждебни изказвания. Там децата учат, че в Пиринска Македония след балканските войни и Първата международна война популацията е подложено на гнет и денационализация. Това е по-опасно от името Северна Македония, тъй като там се възпитават генерации, на които им се внушава, че братята в Пиринска Македония са подложени на иго, на българско иго ", сподели доцент Вачков.

"От една страна в учебниците им се твърди, че пиринският край е подложен на денационализация и гнет, а в същото време се загатва, че над 250 000 македонци са се открили в България “, добави той.

Според него разногласията за историята сред България и Македония не водят към положително нито Македония, нито България, а основават едни ненужни проблеми във взаимоотношенията ни.

"Аз имам вяра, че от македонска страна ще има схващане и разговор и че ще възприемат тезата, че историята би трябвало да ни сплотява, а не да ни разделя ", сподели доцент Даниел Вачков.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР