Не бива да поглъщате повече от 800 г храни и

...
Не бива да поглъщате повече от 800 г храни и
Коментари Харесай

Колко яйца, без риск за здравето, може да изядем на Великден

Не бива да поглъщате повече от 800 г храни и питиета на едно сядане
Традициите в никакъв случай не са инцидентни. Обичаят да се боядисват твърдо сварени яйца за Пасха в юдаизма и в християнството са свързани със здравословните изгоди. Така се резервират по-дълго годни за ястие, а напролет организмът има потребност от тях, с цел да укрепва.

Яйцата са скъп източник на витамини, микроелементи, ензими и висококачествени белтъчини. В тях се намира най-здравословното съответствие на калий и натрий. Цинкът взе участие в производството на имунните тела. В организма влизат и два минерала, които по-трудно се набират от други храни - селен и йод. Съчетанието от витамин D и фосфор способства за здравината на костите и зъбите. Лутеинът е изключително скъп за зрението. Калцият и лецитинът оказват помощ да се избегне преждевременното стареене на клетките. Жълтъците са богати на холин - основен хранителен детайл за подсилване на паметта. Те доставя организма с другарски за здравето мазнини. Яйчният белтък пък е синоним на протеин с най-висока биологична стойност.

Според диетолозите яйцата са измежду 10-те храни, които са най-хубави за здравето. Освен това те са и нискокалорични. Редовно хапвайте 4 яйца седмично, предлагат експертите.

Но и с тях не трябва да се прекалява. Не се увличайте по Великден и не яжте повече от 2 яйца едновременно и най-вече 3-4 дневно. Иначе от жълтъка могат да се получат жлъчни конвулсии, а от белтъка - алергични реакции.

Не яжте даже леко спукани боядисани яйца. Боята е проникнала под черупката и може да е рискова.

Дръжте боядисаните яйца в хладилника. Макар че те красят трапезата, в случай че стоят повече от 3 часа на стайна температура, в тях могат да се развият бактерии и да се стигне до зараза.

Агнешкото

За Великден е традиция да се подготвя агнешко месо. То също е потребно за имунитета. Богато е на цинк. Съдържа огромен % белтъчини, желязо, магнезий, фосфор, витамини от група В - основно В2, В3 и В12.
Бавно печено, агнешкото се освобождава от мазнината.
Най-здравословно е да не се яде горещо, а с температура към 30 градуса и да се отдели от него лойта, тъй като е с доста холестерол.

Салатите

В празничното меню прибавете салати с свеж чесън и лук. Те съдържат антиоксиданти - субстанции, които са извънредно ефикасни против вируси и бактерии. По-лютите са за предпочитане поради капсицина.

Чесънът също е в топ 10 на най-полезните храни, тъй като съдържа дейни биокомпоненти, които понижават холестериновите отлагания в кръвоносните съдове, а това снижава и риска от сърдечни болести.

Зелените салати дават скъпи витамини и минерали за по-силен имунитет. По-здравословният дресинг е със зехтин поради потребните мазнини и с лимон поради витамин С.

Козунаците

Не прекалявайте с козунаците, те съдържат доста въглехидрати. Но в случай че ги ядете с натурално кисело мляко, внасяте в стомаха пробиотици, нужни за положителното храносмилане, което е основа на здравия имунитет.

Умерено на масата

Не забравяйте постоянния празничен съвет на диетолозите - не преяждайте. Това значи не повече от 800 г ястие и пиянство на едно сядане. Между обособените ястия си оставяйте най-малко 30 минути пауза. Месото придружавайте със зеленчуци в съответствие 1:3 или даже 1:4. Това усъвършенства храносмилането, тъй като белтъчините се усвояват по-лесно в композиция с фибрите.

Още по-внимателни бъдете, щом сте спазвали великденския пост. Ако внезапно прекалите с яденето, ще поставите организма в стрес, а той е доста нездравословен за имунитета.

През почивните дни няма да работите, само че е нездравословно единствено да лежите. Рязката промяна на ритъма ще ви умори, вместо да ви релаксира. Излезте измежду природата и се разхождайте. Това е доста значимо против пролетна отмалялост и за здрав имунитет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР