Не бихме могли да го постигнем сериозен колективен имунитет при

...
Не бихме могли да го постигнем сериозен колективен имунитет при
Коментари Харесай

Акад. Петрунов с черна прогноза: Възможна е четвърта вълна

Не бихме могли да го реализираме сериозен групов имунитет при този ритъм на имунизация. Сега от ден на ден се счита, че би трябвало 90 на 100 от популацията да е имунизирано или минало през болестта. Това съобщи акад. Богдан Петрунов в ефира на Нова тв.

Експертът счита, че до края на годината у нас мъчно може да се приказва за групов имунитет.

Той уточни, че е допустима и четвърта вълна на COVID-19 поради огромната неопределеност на вируса и позволява, че ще има непрекъснато създаване на нови ваксини по сходство на грипните. Петрунов подсети, че към този момент има южноафрикански, берлински, румънски и други разновидности на ковид. Според него някои от разновидностите ще изчезнат, само че други може да се окажат по-сериозни.

Акад. Петрунов обърна внимание на информацията от здравните управляващи, че е допустимо да има и нов вид, засечен при две дами от Северна България. Резултатите още се изследват.

„ Нас би трябвало да ни тревожи изменчивостта на вируса. Той мутира непрекъснато. Някои от разновидностите могат да продължат да съществуват по-дълго и да са сериозен проблем “, означи ученият.

Алергологът сподели, че някои от фирмите към този момент създават трета доза на имунизацията, която да се слага през ноември, да вземем за пример. Той изясни, че не предлага смесването на иРНК ваксина с векторна, тъй като няма безапелационни данни за сигурност. По думите на акад. Петрунов хората, поставили първа игла на AstraZeneca, умерено могат да си сложат и втора.

Специалистът счита, че погрешно се пояснява мнението на ЕМА по отношение на появяването на тромби.

„ В текста от ЕМА става въпрос за евентуална реакция, която не е потвърдена “, означи той. Според него образуването на тромби са необичайност. Тромбемболия обаче се среща постоянно при заболяване с ковид.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР