Не бих нарекла паметника разруха и занемарен. Да, той има

...
Не бих нарекла паметника разруха и занемарен. Да, той има
Коментари Харесай

Кметът на Перущица отвърна на Рут Колева за скандала с памет...

Не бих нарекла паметника съсипия и безстопанствен. Да, той има потребност от възобновяване, в годините сме търсили финансиране, само че не получихме такова. Затова каквото е било по силите ни като община, сме създали ",  разяснява пред " Марица " кметът на община Перущица Мария Витанова- Вълканова. Повод е разразилият се скандал с провокативните фотоси от фотосесията на певицата Рут Колева. Те провокираха недоволството на перущенци, а Вълканова пусна сигнал до прокуратурата.  

На фотоси, публикувани и в обществените мрежи, певицата Рут Колева  позира предизвикателно за фешън списание, качена върху мраморен саркофаг, в който са телата на починалите в Априлското въстание. Костницата е част от мемориалния комплекс в Перущица, наименуван " Паметник на трите генерации ".

Певицата смъкна по-късно фотосите в персоналния си профил във Facebook и изясни, че нито тя, нито екипът, провел, продуцирал и осъществил тези фотоси, са имали желание да накърнят паметта на българските герои, починали в Априлското въстание. Тази обстановка е разследване от доста фактори, главният от които е насъбраните в годините съсипия и пренебрегване. Те са останали незабелязани или са комфортно пренебрегнати, се споделя още във фейсбука на певицата. Тя изяснява, че като се върне в България, би желала да направи подаяние на община Перущица, с цел да се почисти и усъвършенства положението на паметника.

Кметът на община Перущица изрично отхвърли паметникът да е бил пренебрегнат. Той е почистван от администрацията на общината и доброволци няколко пъти. С помощта на доброволци били сложени парапети и затворена рискова шахта. 

Вълканова изясни, че общината няма опция да извърши обновяването на паметника със свои средства. С встъпването си на поста обаче тя и екипът й издирили наследници на архитектите, подготвили план за обновяването на мемориала, пътя към него и стълбището. По техни калкулации ще са нужни 1,8 млн. лв., които общината не може да обезпечи от бюджета си и по тази причина още предходната година администрацията изпратила писмо до Министерство на финансите с искане за разпределяне на средствата и обновяването на паметника. До момента обаче няма отпусната сума. Сега Вълканова има намерение още веднъж да изпрати писмото и квалифицирания план с копие и до Министерство на културата.

Според Вълканова смешно е обяснението на певицата, че не е схванала, че това е монумент. Информация за него може да се откри на всички места, в това число и в уеб страницата на Община Перущица.

Вълканова не отговори дали би приела дарението, което певицата е подготвена да даде като помощ на общината за почистването на паметника. Според кметът едно подаяние не би я оправдало или извинило за несъответстващото държание.
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР