Не бих казала, че има проблеми със софтуера. Той трябваше

...
Не бих казала, че има проблеми със софтуера. Той трябваше
Коментари Харесай

Росица Матева: Масово на местните избори ще се гласува с 3 бюлетини

Не бих споделила, че има проблеми със софтуера. Той трябваше да бъде надграден, с цел да е модифициран за локалните избори. Този избор е по-сложен поради това, че се гласоподава за три типа избор, в Столична община – за четири. Така пред Нова нюз представителят на ЦИК Росица Матева разяснява идния локален избор.
Прочетете още
„ Масово в цялата страна ще се гласоподава с три бюлетини. Дали ще бъдат хартиени, или на машина – те ще бъдат три. Само в Столична община, в няколко кметства, ще се избира и кмет на кметство и ще се гласоподава с четири бюлетини ”, посочи представителят на ЦИК.

Матева сподели, че през днешния ден ще се разгласи публичната поръчка за надграждане на софтуера на машините за вота. „ Изискванията към изпълнителя са, когато гласоподавателят застане пред устройството, да се пресъздават бюлетините, като той да може самичък да реши в кои избори ще гласоподава ”, посочи тя.

В секциите с повече от 300 гласоподаватели ще може да се гласоподава с машина или на хартиена бюлетина. „ В изборния лист ще бъдат включени лицата, които дават отговор на условията за уседналост. Юридическата съгласуваност на това условие да е живял значи да има регистриран непрекъснат или сегашен адрес ”, сподели представителят на ЦИК.

Догодина стана ясно, че изтича гаранцията на машините за гласоподаване. „ След това ние няма да можем да търсим доставчика на устройствата да ги ремонтира. Ако има потребност от това, ще се търси друга компания за поддръжка, може и същата да се избере. Но не значи, че машините престават да работят ”, акцентира Матева.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР