Не бих казал, че този бюджет не е социален -

...
Не бих казал, че този бюджет не е социален -
Коментари Харесай

Донев: Не разбирам защо парламентът трябва да приема размер на минималната заплата

Не бих споделил, че този бюджет не е обществен - в противен случай, и не разбирам за какво Народното събрание би трябвало да приема размер на минималната работна заплата. Това сподели служебният министър-председател Гълъб Донев, който отговори на въпроси на народните представители от „ Българска социалистическа партия за България “, свързани с разпореждания от Закона за удължаването на държавния бюджет за тази година, в които се планува опция за 12 милиарда евро заем. 

От левицата настояха министър-председателят да даде неговите пояснения и визии за какви разноски става въпрос.

Донев разяснява, че това са средства за гарантиране на падежи, които предстоят през март тази година за покриване на заплащания по външни задължения, поети от България и гласувани от Народно събрание.

" Вие сте взели участие и знаете какви са тези 12 милиарда евро. Те не идват в този момент и през днешния ден вие сте били директни участници в гласуването на тези 12 милиарда евро ", добави Донев. " Що се касае до капиталовите планове, тези капиталови планове са свързани с модернизацията на Българската войска. Това също е гласувано и утвърдено от Народното събрание ", добави той.

" Не сте прави да внушавате на българските жители, че има нещо прикрито и подмолно, което минава през Закона за удължение действието на държавния бюджет 2022 година ", безапелационен бе Донев.

Той уточни, че не може да се съгласи и с изказванието, че бюджетът не е обществен. „ Всичките 6,6 % недостиг са на първо място от обществени разноски, които са гласувани през 2022 година, с актуализацията на бюджета от юни и актуализацията на пенсиите от месец октомври тази година. Също по този начин не разбирам за какво Народно събрание би трябвало да приема размер на минималната работна заплата – това постоянно е било ангажимент и функционалност и обвързване на Министерски съвет, след съвещания със обществените сътрудници, каквито се организират и през днешния ден, съобщи Донев.

Георги Гьоков разяснява, че Народното събрание не се пробва да изземва някакви функционалности на Министерския  съвет. Той разяснява, че с предлаганите от левицата промени се вкарва предписание минималната работна заплата да е най-малко 50 % от междинната заплата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР