Не бих казал, че се е забавило увеличението на минималната

...
Не бих казал, че се е забавило увеличението на минималната
Коментари Харесай

Социалният министър: Минималната заплата може да се вдигне още веднъж

Не бих споделил, че се е забавило нарастването на минималната работна заплата, макар че е по извънредно време. Принципно тя се повишава от началото на годината, само че поради политическите събития от миналата година нямаше по какъв начин да стане от първи януари и по тази причина с влизането в действие на новия бюджет, ще стане факт. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия министър на труда и обществената политика Георги Гьоков.

Той разяснява и опцията за още една актуализация на минималната заплата тази година. " Да, имаше такива стремежи от страна на синдикатите. Отговорът на страната е “да “, допустимо е, при разискване със обществените сътрудници и при реализиране на единодушие да има още една актуализация на минималната работна заплата ", сподели Гьоков.

Няма по какъв начин наддаването за втора актуализация на минималната заплата да стартира в този момент. Трябва да се разиска със обществените сътрудници, тъй като както са подготвени от едната страна (синдикатите) със сметки, по този начин и от другата страна (работодателските организации) са подготвени със сметките. Едните преглеждат по един метод минималната работна заплата, другите по различен. Интересите би трябвало да се срещнат.

Възможни са всевъзможни суми, изясни той. Запитан дали инфлацията към този момент не изпреварва нарастването на минималната заплата, Гьоков отговори: " Да, по този начин е. Това значи на процедура. Въпросът е да не интерпретираме свободно каква е инфлацията”.

Да, може би са прави синдикатите за 10%-ната инфлация за миналата година. Това са високи равнища на инфлацията. Никой не оспорва това, както не оспорва, че минималната заплата би трябвало да пораства нагоре.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР