Не бих казал, че отношенията на България с Република Северна

...
Не бих казал, че отношенията на България с Република Северна
Коментари Харесай

Проф. Илчев: Европейски историци няма да решат спора ни със Скопие

Не бих споделил, че връзките на България с Република Северна Македония навлизат в нова фаза след срещата на двамата президенти - Румен Радев и Стево Пендаровски. Такива срещи е имало доста, след всяка е имало оптимистични упования и песимистични резултати. Това сподели в студиото на " Още от деня " по Българска национална телевизия историкът проф. - някогашен ректор на СУ " Св. Климент Охридски ".
Той беше безапелационен, че включването на европейски историци няма да помогне да се реализира компромис по противоречивите въпроси. " Историци от Европейския съюз значително са обвързани с политиката на своите страни и в доста малко случаи са добре осведомени с историята на въпросите, които разискваме. Повечето от тези, които са осведомени, отхвърлят сходни предложения, тъй като въпросът от исторически е обраснал с политически оценки ", изясни проф. Илчев. По думите му има " отрицателно развиване " в работата на Съвместната историческа комисия.
 Проф. Иван Илчев: Отношенията ни със Скопие не са в задънена улица Проф. Иван Илчев: Отношенията ни със Скопие не са в задънена улица
" Не сме в задънена улица, тя е дълга и с доста завои, само че не е задънена ", по този начин историкът проф. Иван Илчев, член на Междуведомствената ко...
" Аз бях оптимист първоначално и на първите две-три съвещания на комисията ми се струваше, че нещата вървят и ще се разберем. Основното наше искане постоянно е било и продължава да бъде да се осланяме на изворите, а не изкуствени трактовки. Но последователно македонските историци наподобява осъзнаха, че в случай че се извадят изворите - това е като да извадиш носещата градена на постройката, та в случай че извадиш Самуил и Гоце Делчев, постройката на македонската история рухва ", означи той. Според историка " не трябва да разчитаме на смяна в връзките или настройките в близко бъдеще ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР