Не бих казал, че одобрението на ваксината на Модерна се

...
Не бих казал, че одобрението на ваксината на Модерна се
Коментари Харесай

Проф. Гетов: Ваксината на "Модерна" има съществени разлики в условията на съхранение и брой дози

Не бих споделил, че утвърждението на имунизацията на " Модерна " се е забавило, първичният график беше 12 януари, в следствие бяха мобилизирани всички налични сили и запаси, работихме и по време на празниците, и в следствие беше ускорена процедурата, тъй че в първата седмица на годината да имаме втора утвърдена ваксина. Това изясни в утринния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира " проф. Илко Гетов, български представител в Европейската организация по медикаментите.

И двете ваксини - на " Модерна " и " Пфайзер-Байонтек " са създадени въз основата на една и съща технология за осведомителна РНК. Има обаче основна разлика във връзка с изискванията на предпазване и броя на дозите в един флакон, изясни проф. Гетов.

Ето и какви са главните разлики сред двете ваксини:



Новата ваксина на " Модерна " е с един месец по-дълъг период на валидност - 7 месеца, съхранява се сред -25 и -15 градуса. След топене един път, тя не предстои на наново заледяване, с което би трябвало да бъде съобразена и имунизационната акция, изясни проф. Гетов.

Приложението е безусловно същото, в горния мускул на ръката. Всеки човек обаче би трябвало да се съветва с персоналния си доктор за слагане на имунизацията, предлага проф. Гетов.

Той даде образец с няколко групи хора, за които не е целесъобразна имунизация:
да не е хипералергичен да не е имал тежки алергични реакции да не е имунокомпроментиран да няма обострено заболяване все още на имунизиране изключително внимание към пациенти, които са на терапия за разреждане на кръвта
Към страничните резултати на имунизацията на " Модерна " са:
болежка на мястото на убождане лека температура главоболие леко зашеметяване
Това е общоприетоо за всички ваксини, безапелационен е проф. Гетов.

В процеса на одобряването на имунизациите стана ясно какъв брой добре работи регулацията на медикаментите в Европейски Съюз. Тогава, когато производител на съветската ваксина подаде документи в Европейската организация по медикаменти, аз ви подсигурявам, че те ще бъдат в детайли прегледани, както всички останали, изясни проф. Гетов. Първи документи подадоха от " Пфайзер ", по-късно " Модерна ", сега преглеждаме " Астра Зенека ", добави ученият.

Той обаче не може да каже изрично по кое време първите дози от " Модерна " ще бъдат доставени у нас.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР