Не би трябвало резултатите от европейските избори да са изненада,

...
Не би трябвало резултатите от европейските избори да са изненада,
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Макрон беше изправен пред тежка задача

Не би трябвало резултатите от европейските избори да са изненада, или в случай че са - то това е най-очакваната изненада, която всички предвиждаха. Това отрази задоволително дълготрайни процеси и затвърди трендове в европейската политика. Тези настроения и тези трендове не се генерираха от партиите, които завоюваха. Това беше отричане на метода на ръководство в Европа, на неналичието на решение на проблеми, на обстоятелството, че се натрупаха рецесии, в които методите на ръководещите се разминаха с ползите на обществата. Това каза бившият зам.-външен министър и шеф на Института по стопанска система и интернационалните връзки Любомир Кючуков в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите му това е било углавен избор за ръководещите.

" Геополитиката изтри идеологията - това не бяха избори, в които се наблюдаваше битка сред лявото и дясното. През призмата на геополитиката десният център и левият център изглеждаха неразличими, даже изглеждаха взаимозаменяеми. Но и нямаше отлив на гласове към лявото. Ние не обръщаме внимание на това, че Европа става все по-дясна - център дясното се реалокира доста по-надясно. И другата конспирация - до каква степен център дясното ще припознае като сътрудник крайната десница ", допълни Кючуков за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че има сигнали, че това ще се случи.

" Изключването на " Алтернатива за Германия " от групата на " Идентичност и народна власт " отвори необятно вратата за подобен вид съдействие. Започна и легитимиране на крайната десница като естествени политически обединения. Това от една страна е естествено дотолкоз, доколкото доста партии ръководят в тези страни. От друга страна - то е рисково, когато се доближаваме до идеологията на крайната десница ", акцентира някогашният зам.-външен министър.

Според него имиджът на италианския министър председател Джорджа Мелони в Европа е на центристки европейски политик.

" Фон дер Лайен ще има компликации в преизбирането си, само че не толкоз в Европейския парламент. Те са повече в Европейския съвет - там, където гласоподават страните, тъй като тя би трябвало да бъде препоръчана на Екологичен потенциал от Съвета. А там Европейската национална партия има 11 държавни управления, а 4 или 5 са държавните управления, които принадлежат на крайната десница - Италия, Нидерландия, Финландия, Унгария ", добави Любомир Кючуков.

Той предвижда, че най-вероятно Лайен ще получи поддръжка, само че против нея ще продължи легитимирането на крайната десница в европейските институции.

Попитан дали е било изненада решението на да разпусне Народното събрание, Кючуков отговори: " Очевидно Макрон беше изправен пред тежка задача и решението не е еднопосочно. От една страна има риск тази вълна, която издигна Льо Пен толкоз високо, да продължи, въпреки това - самият Макрон рискува прекомерно малко, той остава президент ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР