Не би трябвало да има пречка за връщането на Илиян

...
Не би трябвало да има пречка за връщането на Илиян
Коментари Харесай

Адвокат за случая Соло: Колега по делото се самоуби, а друг емигрира

Не би трябвало да има спънка за връщането на Илиян Тодоров в България, защото страната ни има двустранен юридически контракт с Узбекистан. Това съобщи в ефира на " Здравей, България " на Нова тв пловдивският юрист Стефан Левашки. Той е юрист и родственик на един от двамата убити през 2009 година младежи пред дискотека " Соло " – Кирил Въжаров.

Убиецът беше арестуван в Узбекистан след 12 години в неопределеност. Местните управляващи към този момент са му повдигнали обвиняване за потребление на подправени документи, след което той ще бъде екстрадиран у нас.

" По делото имаше стичане на събитията, че първо, съгласно мен напълно в контраст на събраните по делото доказателства, той беше оневинен от част от правосъдния състав с ръководител Румяна Чиналова.

Тогава младши съдията Мария Дончева с единия от правосъдните заседатели останаха на изключително мнение, което, съгласно мен, беше юридически доста по-издържано от претекстовете на останалата част от състава. Тогава, по отношение на условията на закона, му беше променена мярката с оглед оправдателната присъда.

По-късно пред Апелативен съд той спря да се явява и се употребява след произнасянето на доживотната му присъда едно тогава преди малко влезнало в действие тълкувателно решение на Върховния съд, че произнесена присъда не е съображение за смяна на мярката за неотклонение. Явно още в този интервал Тодоров е съумял да избяга от страната, защото пред Върховния съд също не се яви ", напомни Левашки.

" По едно стичане на събитията последната му адресна регистрация е от Пловдив на адреса на неговите 

баба и дядо. Пловдивската прокуратура се занимава със случая. Не мога да кажа какъв период ще отнеме екстадицията от Узбекистан ", сподели Левашки.

Според юриста арбитър Румяна Ченалова внезапно е сменила хода на делото против Илиян Тодоров.

" По това дело се случиха странни неща по хода на процеса му. Един от сътрудниците бранители се самоуби. Бог да го елементарни юрист Тодор Апостолов, млад мъж беше. Един от сътрудниците от поверениците, който представляваше другото потърпевшо семейство, емигрира и стартира да написа писма на фамилията по какъв начин има данни, че делото е изтъргувано. Пишеше за всякакви срещи в Хасково, които са се състояли с юристи и част от правосъдния състав. Адвокат Райков се споделяше сътрудника ", сподели още Стефан Левашки, който е братовчед на бащата на единия погубен мъж.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР