Не беше лесно решението да подам оставка. Последните 2 мандата

...
Не беше лесно решението да подам оставка. Последните 2 мандата
Коментари Харесай

Карадайъ: Доган не беше съгласен да подавам оставка, всеки ден съм в централата

Не беше елементарно решението да подам оставка. Последните 2 мандата бях ръководител на Движение за права и свободи. Два тежки мандати за Движение за права и свободи и за мен персонално.


2016 година, когато станах ръководител на Движение за права и свободи, то беше в много сложна обстановка. Поредната опция на Движение за права и свободи се появяваше, и цели структури се отцепваха от Движение за права и свободи. На изборите през 2017 година над 100 хиляди гласа минаха от другата страна.

Това сподели ръководителят на Движение за права и свободи в оставка Мустафа Карадайъ пред Българска национална телевизия в първото си изявление след оставката му.

През 2019 година на евроизборите се видя, че различният план изчезна, само че не можахме да възстановим изгубените гласове. На локалните избори видяхме, че се възвръща доверието към Движение за права и свободи, само че след това пристигна Ковид-кризата. След нея, през 2021 година три пъти бяхме на избори. През 2022 година есента отново бяхме на предварителни избори. През април м.г. имахме отново предварителни избори, а есента - и локални.

Депутатите на Движение за права и свободи от този интервал бяха 26, и станаха 36, кметовете на общини - също се усилиха, станаха към 50 кмета.

Два мандата бях ръководител, преди този момент - два мандата бях секретар на партията; преди този момент - два мандата ръководител на МДПС. В централата на Движение за права и свободи съм от 1996 година - представяте ли си какъв брой време е това?, попита Карадайъ.

Формално съм в Движение за права и свободи от 1991 година, от основаването на Академичното сдружение. Човек се амортизира от отмалялост, има и партийна отмалялост. Има едно ново потомство по-млади политици, които се нареждат на изборни длъжности в партията, те имат своята упоритост, и би трябвало да имат своят късмет за развиване. От друга страна пък, редовите ДПС-ари и локалните структури залагат на сигурност, на познатото и изпитаното.

Затова имах няколко диалога с Доган преди да подам оставката, той не беше склонен, само че аз към този момент бях решил. 3-4 пъти сме говорили, той не беше склонен.


Затова още на първото съвещание на ЦОБ след изборите, заявих своето желание пред Доган да подам оставката си. И заявих, че няма да съм идващ претендент, добави Карадайъ.

Персонално от моя позиция върша няколко неща: с тази концепция, с която си подадох оставката, се пробвам да не съм на политическия терен, с цел да може да се развие този политически развой. Когато аз съм споделил да има задоволително време за подготовка на възможните бъдещи претенденти и за бъдещето на партията, в случай че аз съм деен на политическия терен, този развой ще се изкриви. От друга страна, съвсем всеки ден вървя в централата на Движение за права и свободи, административния развой в партията не е спрял. Почти всеки ден се виждаме с Доган и Пеевски, сподели още ръководителят на Движение за права и свободи в оставка.

И други хора виждаме опасността Движение за права и свободи да се трансформира в корпоративна партия. Има цели структури в райони, които зависят от тези ползи. Притеснителното е това да не се трансформира в главен принцип в партията. В съответния случай не е нужно да се конкретизират районите и структурите, само че те си знаят.

Няма заплаха Движение за права и свободи да изпадне в рецесия, увери Карадайъ. Но нетипични феномени за обществото се възприемат, а от време на време и се показват като рецесия и земетресения. Нормално е в другите структури да има промени в управителните позиции, в това число и в ръководителя на партията. Нормално е да има промени и в изборните позиции - депутати, кметове, ръководители на структури, сподели още Карадайъ. Това е моделът на последователност на Движение за права и свободи, който би трябвало да се трансформира в политическа просвета на партията. Криза няма, земетресения няма, добави още ръководителят в оставка.

Имали сме и трима съпредседатели през годините отпред на Движение за права и свободи, това не е изключение. Има разнообразни групи ДПС-ари, даже идва едно ново потомство ДПС-ари, които са практични, хиперактивни, с доста по-високи упоритости, с комерсиални визии, които желаят всичко да се случи тук и в този момент. Не придават такова значение на полезностите на партията. И неслучайно Доган споделя, че " пазарната народна власт изяжда полезностите ", сподели още Карадайъ. Има друго потомство, претърпяло Възродителния процес; хора, които са закърмили Движение за права и свободи с полезностите му. Така двамата съпредседатели ще си допълват, няма да си съперничат - те са належащо изискване за взаимно допълнение, сподели още водачът на Движение за права и свободи в оставка. Допълва ми този вид с двама съпредседатели - етнически турчин и етнически българин, тъй като те приказват на другите аудитории. Движение за права и свободи към този момент трайно участва и в локалната власт, и в Народно събрание, в райони, където не живеят турци и мюсюлмани - Враца, Видин, Монтана, и други, като някои от кметовете са по 3-4 мандата. Със съпредседателството се цели да се даде отговор на разнообразни групи ДПС-ари, сподели още Карадайъ.

Движение за права и свободи може стабилно да бъде втора или трета политическа мощ - с Пеевски се надявам да реализираме това, приключи водачът на Движение за права и свободи в оставка./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР