Не беше далече времето, когато името Дом за стари хора

...
Не беше далече времето, когато името Дом за стари хора
Коментари Харесай

Дом за нашите сърца

Не беше надалеч времето, когато името " Дом за остарели хора " събуждаше у всекиго фрагменти на тъжни очи (в непосредствен план) на приглушени в прочувствената си болежка хора, които изживяват остатъците от достолепието си, вперили взор във вратата, която ще вкара вероятно парченце наслада в лицето на непосредствен човек. За мнозина тази врата даже не се отваряше. По-лошо от това беше единствено думата " Хоспис " - подслон за терминално заболели под лекарски контрол. И там борбата за достолепие оставаше авансово изгубена.

Но всичко това беше. Или най-малко беше за " тях " - нашите баби и родители от ХХв. В ХХІ век часовникът на живота препуска сред обособените човешки благоприятни условия и публичните човешки права. Последните на доста места остават единствено лозунги.

Старостта не е болест. Тя е освен това от прослужено време в интерес на живота. Човекът е неизменчив в копнежа си за почтено битие и почитание, без значение дали се движи из пространството с помощни средства или мозъкът му е заключен от дегенеративна болест, която по малко краде от спомените му. Човекът е все толкоз човек и когато биологията му го предава; когато нощем затваря очи, сбогувайки се със себе си, а заран ги отваря с признателност за отсрочката.

Възрастните и заболели хора сме ние в бъдеще време. Възрастните хора са нашите сърца, родени от тяхната любов и грижа. И в случай че от дистанцията на поколенията не разбираме техните потребности напълно, дано помислим за нашите. Те са същите: почитание, другарство, отмора, улеснение, подготвеност в здравната грижа, положителни битови условия, свободата да бъдеш себе си...

Българинът е парадоксална литературна фигура - романтик по душа, който все нещичко икономисва и отсрочва за това, близкото красиво бъдеще, което някак си все се изплъзва, до момента в който животът му се случва тук и в този момент. И тук и в този момент даже не вижда, че бъдещето към този момент се е случило.

Представете си това утопично бъдеще на прелестната обгрижена напреднала възраст да вземем за пример, в полите на Витоша. Материализирано в комплекс от 13 обособени еднофамилни с съвременна архитектура, чиито жители носят достойното име " резиденти ". Къщите са оборудвани за самостоятелните потребности на всеки от тях с новаторски рехабилитационни и помощни средства за и , а е съпоставим с най-високите стандарти на многозвезден хотел. Високотехнологични кревати, антидекубитални матраци, опция за самостоятелна грижа и дипломиран медицински да са единствено част от палитрата на безвредна среда за резидентите. В кампуса участват още , и и с единствената цел здравето да не е оня стеснителен факт на битието, който би трябвало сами да съблюдаваме и направляваме, когато душата желае да открадне още малко от хубостта на живота. И всичко това да е поверено на експерти от най-малко 13 съществени лечебни специалности, които с изключение на палиативна грижа да организират и консултативно-диагностични процедури.

Представете си също изумителна паркова повърхност с изкуствено като от приказка на Андерсен, която с изключение на време за отдих е и отлична среда за обществени и групови , ръководени от грижливо селекциониран екип.

Представете си двама усмихнати старци, които разискват политика на партия и плодов сок на прелестна тераса с панорамна панорама към Витоша и още няколко кибика, които попържват играещите, че нищо не схващат от тези работи. Чувате ли гърления им смях? А усещате ли уханието на прясно изпечена от кухнята, в която няколко дами се суетят - къде поради храната, къде поради тези приповдигнати трепети на постоянно младото сърце? А техните искрящи дяволити погледи виждате ли ги, когато сервират уханната баница на порасналите момчета? А някъде в далечината се чува енергична и глухото пърпорене в темп на други резиденти...

Красиво е, нали?

А в този момент да спрем да мечтаем и да си представяме, тъй като това не е химера. Не е даже фикция...

Има го!

Това място има пощенски код и лична GPS локация. Съвсем действително е и е в пъти по-истинско.

Ето вижте го:



Материалът е възложен от Хоспис и грижи за възрастни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР