Не беше чак толкова отдавна, когато в различни части на

...
Не беше чак толкова отдавна, когато в различни части на
Коментари Харесай

Преди евроизборите Меркел се отдръпва у дома, но ще агитира в чужбина

Не беше чак толкоз от дълго време, когато в разнообразни елементи на Германия можеше да се чуе " Меркел би трябвало да си върви ". Тези гласове станаха толкоз мощни, че дългогодишният канцлер Ангела Меркел даде обещание това да е последният й мандат и се отдръпна от управлението на консервативната си партия Християндемократически съюз (ХДС).

Партийната щафета беше предадена на определената за неин правоприемник Анегрет Крамп-Каренбауер, с цел да се даде време на последната да си построи собствен имидж преди федералните избори, които евентуално ще са през 2021 година Меркел в това време се концентрира върху работата си в държавното управление. Малцина могат да си показват тя да поведе партията на бъдещи избори, изключително в Източна Германия, където решението й от 2015 година да одобри бежанци в страната продължава да вреди на известността на ХДС.

И все пак предвид на задаващите се на хоризонта европейски избори в края на май не всички са радостни от решението на Меркел да се отдръпна от предизборната акция, изключително предвид на запазващата се нейна известност в Европа и в интернационален проект като цяло.

" Сериозно - като се има поради какъв брой добре гледат на нея по света, тя не трябва да бъде скривана вкъщи ", сподели в неделя пред берлинския всекидневник " Тагесшпигел " Майк Моринг, районният министър председател на провинция Тюрингия от ХДС.

Наистина, интернационалното добро име на Меркел остава високо. Един образец: предходната седмица изправеният пред съществени компликации английски министър председател Тереза Мей първо отиде да се съветва с Меркел в Берлин, преди да посети Париж. На срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел на идващия ден Меркел лобираше да бъде предоставено по-голямо продължение на периода на участието на Англия в съюза. Европейските водачи в последна сметка се споразумяха да дадат време на Обединеното кралство до края на октомври.

Някои от лоялните последователи на ХДС считат, че интернационалната известност на канцлера може да изиграе изключително позитивна роля на изборите за Европейски парламент на 26 май. Меркел обаче избра да остане значително зад кулисите.

Неделното издание на немския вестник " Велт " заяви, че даже Крамп-Каренбауер би желала да види Меркел на митинга в Мюнстер на 27 април, където ХДС и сестринската й партия от Бавария, Християнсоциалният съюз (ХСС), възнамеряват да открият акцията си за европейските избори. Тази демонстрация, както наподобява, обаче не влиза в програмата на Меркел.

Фотогалерия: "Сичко наи хубаго " и други послания от водачите на Европейски Съюз >

Вместо това тя има намерение да взе участие в заключителния протест от акцията на 24 май в Мюнхен, където към нея ще се причислят и редица други европейски водачи от политическото семейство на ХДС - Европейската национална партия (ЕНП). Изглежда, Крамп-Каренбауер е очаквала повече от канцлера, написа " Велт ".

Говорителка на ХДС съобщи, че в партията чакат с неспокойствие присъединяване на Меркел в Мюнхен. " Освен това сполучливата й политика за една мощна Европа ще послужи като решителна предизборна поддръжка за ХДС ", добави тя. Това звучи като алтернатива, която е на второ място по желание.

Партийни представители обявиха, че Меркел ще взе участие и в предизборни прояви отвън Германия дружно с европейския народен представител от ХСС Манфред Вебер, който ще бъде водещият претендент на ЕНП на идните европейски избори. Ако през май партиите от ЕНП се показват добре, Вебер се чака да размени Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия.

Решението да бъде пропагандирано на открито значи, че отпред на акцията на ХДС в Германия ще бъде Крамп-Каренбауер, което й дава още една платформа да гради имидж, до момента в който се готви един ден да наследи Меркел.

При състояние обаче, че Крамп-Каренбауер застава отпред, нараства и рискът тя да бъде упрекната за възможен неприятен избирателен резултат, било то в Европа или на идни районни избори в Източна Германия.

Меркел може и да е помогнала на Крамп-Каренбауер да си обезпечи лидерското място в ХДС, само че представители на партията означават, че тя занапред би трябвало да потвърди, че става за канцлер.

Меркел към момента не е оповестила по кое време ще се отдръпна от поста. Ако това отнеме прекомерно дълго време и в случай че в това време Крамп-Каренбауер не укрепи позициите си, самите й съперници в ХДС може да се нареждат по този начин, че да насочат предизвикателство към лидерското място преди идващите федерални избори. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР