Не 1,25 милиона, а цели 7 милиона долара е платила

...
Не 1,25 милиона, а цели 7 милиона долара е платила
Коментари Харесай

България е прибрала 7 млн. долара за Сюлейманоглу

Не 1,25 милиона, а цели 7 милиона $ е платила Турция на България, с цел да може Наим Сюлейманоглу да се състезава на Олимпиадата в Сеул през 1988 година за южната ни съседка. Това сензационно изказване е на някогашния вицепремиер на Турция Екрем Пакдемирли, представен от „ Хабертюрк “.

„ Тогавашният министър председател Тургут Йозал заповяда да се преведат на комунистическото управление на България, отпред с Тодор Живков, 7 милион $. С тези пари по това време можеха да се водоснабдят над 100 обитаеми места “, споделя Пакдемирли.

Досега се смяташе, че българското държавно управление получило 1 2500 000 $ парична отплата, с цел да не попречи на присъединяване на Наим в Олимпиадата в Сеул през 1988 година, след бягството му в Турция през 1986 година.

Пакдемирли, който е бил четири мандата народен представител в Меджлиса, в държавното управление на Тургут Йозал е бил транспортен министър (1987-1989) и министър на финансите и митниците (март 1989г. - март 1990г.). През 1991 година е бил държавен министър по икономическите въпроси и вицепремиер в кабинета на Месут Йълмаз.

Междувременно турските медии оповестяват, че на конгреса на Световната федерация по повдигане на тежести в Съединени американски щати 150 делегати са уважили паметта на умрелия на 18 ноември троент олимпийски първенец. Прочувствено слово произнесъл Тамаш Аян, президент на федерацията. Излъчен бил и филм за Джобния Херкулес, оповестява Новспорт.

Общо 46 върха е подобрявал Наим, като за отбелязване е и достижението във Варна през 1984 година, когато в кат. 56 кг изтласква 170.5 кг. Постиженията му донасят 505 точки по системата Синклер, което съгласно теорията на повдигането на тежести е най-високият резултат в историята на този спорт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР