Заедно посрещахме изгревите, учеше ме как да се зареждам с

...
Заедно посрещахме изгревите, учеше ме как да се зареждам с
Коментари Харесай

Яне Петков - Човекът амфибия: Никога не е късно да откриеш смисъла на живота

Заедно посрещахме изгревите, учеше ме по какъв начин да се зареждам с виталната сила прана от Слънцето и водихме този необикновено забавен за мен, а уповавам се и за читателите ни, диалог.
За жал, идният връх се отсрочи във времето. Поради контузия лекарят забрани на Гмуркача, както го назовават локалните хора, да се потопи под водата, закопчан с белезници, с тежести на краката и завързан с ремъци в чувал. Но... връх ще има, по кое време и къде, занапред следва да разберем.

А в този момент дано ви опиша малко повече за Яне Петков.

Наричат го още Човека амфибия

Роден е на 6 август 1954 година в Сандански. Завършил е Техникум по текстил в София. Упражнявал е няколко специалности - машинен механик, воден избавител, треньор по плуване, работил е и в строителството. Има двама синове, които живеят в чужбина. Вегетарианец, почитател на Петър Дънов (бел. а. - с който има невероятна физическа прилика), някогашен играч по плуване и водно избавяне. От дребен обича водата и другите провокации.

През август 2011 година Яне Петков преплува близо 2 км с пристегнати ръце и крайници, напъхан в мрежеста торба, в язовир “Кърджали”. През септември 2013 година за 2 часа и 47 минути преодоля трасе от 2 км и 30 м в Охридското езеро, вързан в чувал и без никакви помощни средства. През 2016 година той преплува в олимпийски 50-метров басейн 1050 метра за 72 минути със завързани ръце и крайници, още веднъж напъхан в чувал. Преди 2 години Петков стана първият човек, преплувал река Дунав в чувал. А през юли м. година Човекът амфибия усъвършенства върха на Гинес за плуване със завързани крака, като съумя да преодолее 3380 метра. Постижението му е с доста огромна стойност от предходния рекордьор на индиеца Гопал Карви, тъй като българинът по традиция плува в чувал.

Подвизите на Човека амфибия не са одобрявани еднопосочно. Верни на правилото - такова животно няма, някои ги считат за изфабрикувани, други - за безсмислени, трети - за смешни. По-голямата част от хората обаче ги одобряват с откровено неспокойствие, а известността на Яне нараства като лавина. Където и да се появи, е разпознаван и хората го заговарят. Някои го молят за подписи, съвсем всички желаят да се снимат с него. Той има и непрекъснато увеличаваща се група от почитатели, които го считат за наподобяващ на светец и нравствен преподавател, надмогнал суетата, фалша и материалността на света.

Съдбата на Яне е почтена за разказ

Той се трансформира радикално, когато пада от 12 м височина от скелето на къщата си в Сандански. Всички го отписват и са уверени, че скоро ще участват на погребението му. Тогава той дава обет да стане по-добър човек и да направи всичко допустимо, с цел да може още веднъж да плува. А ето и какво си спомня за случая:

- Всичко потегли от един тежък трагичен случай с мен през 1986 година Строях си къщата в Сандански, когато дъската, на която бях стъпил, се счупи и аз полетях от 12 метра височина. Бях целият натрошен - ябълката на тазобедрената ми кост беше счупена на 3 места. Натрошени ми бяха ребра, краката и ръцете също. Изпаднал съм в кома, а лекарите ме отписали. И когато пристигнах на себе си, взех решение да оздравея без медикаменти, като употребявам правилата на учителя Петър Дънов за надълбоко дишане и концентриране на мисълта в оздравяването. Постепенно се съвзех, а на 6-ия месец след случая към този момент тичах в парка на Сандански.

- Нима е допустимо?
- Само в случай че вярваш същински, че ще оздравееш. Енергията на мисълта се материализира.

- Тогава ли откри учението на Учителя?
- Доста по-рано бях осведомен с него, още от 70-те години книгите на Петър Дънов ми бяха настолно четиво. Но по-скоро знаех всичко на доктрина, а ориста ми даде шанса да го приложа на процедура. Трябваше да се случи премеждието, то ми беше урокът! Мисията на душата ми се беше отклонила от своя път, по тази причина се случи. Оттогава в никакъв случай към този момент не ругая, не изпитвам завист, постоянно се веселя на триумфа на хората. Когато видя някой ухилен и съумял в нещо, като че ли ми идва някаква мощна сила. Истината е, че завистта пречи доста, тя трови кръвта. Важно е още и да се пазим от обиди и неистини. Ние сами ковем досието си там, горе!



- Кажи ми през днешния ден какъв човек е Яне Петков?
- Благодаря на Петър Дънов, че ме научи да се измъкна от блатото на дребнавостите, на егоизма и злобата. При мен се получи естетика, а когато човек има позитивна сила, капацитетът му се развива. Ако в себе си носиш гняв и злоба, колкото и да си надарен, ти блокираш своята заложба. И тя няма по какъв начин да се развие.

- На 6 август стана на 65. Има ли лимит на възрастта за провокации като твоите?
- За мен годините са без значение. Енергиите минават през нас и отвън нас. И в случай че човек съумее да ги изучи и да ги употребява, резултатът е голям. Аз не разгадавам единствено на моето тяло, а да съм в естетика с тези сили. И най-много с праната, която зарежда клетките и дава сили. Тук желая да подчертая още, че съм вегетарианец, не хапвам месо, по тази причина имам устойчивост. Иначе щях да не помни за върховете.

Месото е токсично, то е отрова, само че хората ще проумеят това след време. След 100 години ще се чудят и ще се смеят по какъв начин е допустимо предците им да са се хранили с месо. То ще отпадне от трапезата ни, бъдещето е на вегетарианците.

- А млечни артикули ядеш ли?
- Прясното мляко е много нездравословно за организма. Ние не притежаваме ензима, който е необходим за преработката му. Той съществува единствено при кърмачетата. Виж, кисело мляко - може.

- Говориш за вярното дишане, с помощта на което безусловно си се върнал от оня свят. Моля те, изясни на нашите читатели по-детайлно какво съставлява то?
- 4-фазното дишане съществува отпреди новата епоха, само че то е нездравословно за западния свят. 3-фазното дишане е доста по-полезно, по тази причина моят нравствен преподавател Петър Дънов го предлага като доста ефикасно. Ето какво съставлява - 1. вдишване на въздуха, 2. задържане и 3. изпускане. Когато заран на изгрев се концентрираме и дишаме по този метод, се зареждаме с прана. Без нея никое живо създание не може да живее. Затова всички животни в природата, които дишат плитко и учестено, живеят малко. Така са и хората - тези, които дишат плитко и учестено, са болнави и надлежно живеят по-малко. Чрез дълбокото дишане със задържане на въздуха даваме на белите дробове да всмукват сила прана от чистия въздух и по кръвен път тя се придвижва до клетките. Там се трансформира в витална сила. Пак дублирам и акцентирам, тъй като е доста значимо - без нея никой не може да живее. Хората, които дишат надълбоко заран, обяд и вечер, ядат по-малко храна и са по-здрави и витални. Така пречистват кръвта си, изхвърлят заболяванията си, усилват паметта си и стават по-издръжливи.

- Добре, само че не разбирам по какъв начин с дишане е допустимо да възстановиш счупени кости и вътрешни разкъсвания, откакто си паднал от 12 м височина?
- По време на дишането вземат участие 4 значими детайла. Един от тях е силата на мисълта. Ако тя не взе участие, резултатът от дишането е нулев. Трябва да си представим по какъв начин тази сила влиза в нас. Половин час преди изгрева в случай че човек се концентрира и взе участие с мисълта си, силата му работи извънредно благотворно на нервната и храносмилателната система. Не съществува друго такова лекарство като слънцето.

- Тоест ти образно си си представял самия възстановителен развой?
- Разбира се! Няма болест, която да не се лекува посредством дишането, в случай че то се прави вярно. Но! Има един закон, към който постоянно се придържам и съблюдавам. Никой нищо самичък не може да реализира, в случай че от невидимия свят не му оказват помощ! А единствената връзка с него е молитвата. Ако човек не направи връзка с Космоса, той е жертван. Аз в никакъв случай не разгадавам на моето тяло, на моите мускули. Правя върховете си не посредством тях, а посредством духа си.

- Синовете ти следват ли твоя път?
- Малкият ми наследник е много напреднал в духовните неща. И огромният има вяра, само че не по този начин мощно като брат си.

- Има ли пределна възраст, когато човек може да одобри твоята философия, да я приложи на процедура?
- Никога не е късно да откриеш смисъла на човешкия живот! И когато го откриеш, чувстваш една лекост, една наслада, че той в действителност е благополучен.

- Хората доста се опасяват от гибелта, а ти като че ли не мислиш за нея?
- Човек е триединен - физическо тяло, душа и дух. Тялото е смъртно, а душата безсмъртна. Хората в действителност доста се тормозят от гибелта. Оттам им идват и многото несгоди. Някои споделят - след мен и потоп! Вършат закононарушения и не се замислят. Не желаят да знаят за закона на кармата, че всичко се връща. Изпитанията, които тя ни изпраща, би трябвало да се преодоляват с разсъдък, а не да си казваш - този ми е отговорен или другият. Ако си направил положително, не би трябвало да се хвалиш и да искаш реванш от този, на който си го направил.

- И най-после, блазня се да те попитам не те ли тормози това, че някои хора те мислят за вманиачен?
- О, да, има доста такива случаи. Когато излезе филмът “Великите секрети на водата” на японеца Масару Eмото, един прочут ме спря на улицата и ми сподели: “Яне, ние мислехме, че не си добре с главата, обаче гледах кино лентата. Мале, какъв брой си бил прав!”. Истината е, че не можеш да отречеш нещо, което съществува. Когато не са подготвени за нещо, хората го отхвърлят. Не желаят да се замислят. И аз, когато бях младеж и един другар ми говореше за прераждането, споделях - хайде стига с твоите мечти. Още не знаех за душата, за духа. После чух, че 74 % от американците вярвали в прераждането. И се замислих - белким те са толкоз заблудени, че имат вяра, а ние го отхвърляме? И започнах да обмислям логичен.

Валентина ИВАНОВА
/вестник "Над 55 "/
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР