„Природата е перфектната кръгова икономика. В нея отпадък не съществува.

...
„Природата е перфектната кръгова икономика. В нея отпадък не съществува.
Коментари Харесай

Министър Димов призова общините за намаляване на отпадъците и повече рециклиране


„ Природата е съвършената кръгова стопанска система. В нея боклук не съществува. Ние би трябвало да се опитаме да се приближим до сходна на естествената система, в която всяко нещо е потребно. Това е фундаментът на кръговата икономика”. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на семинар на тематика „ Интегрирано ръководство на отпадъците” в курорта Пампорово, проведен от Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър”. Във форума участваха ръководителят на комисията по околна среда и води в Народното събрание Ивелина Василева и над 100 представители на локалната власт и бизнеса от 27 общини от Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка, Кърджалийска, Бургаска и Софийска област.

Министър Димов напомни, че през 2015 година беше признат проект за деяние от Европейски Съюз в посока кръгова стопанска система, а в края на предходната година беше реализирана договореност и за измененията на директивите. „ Кръговата стопанска система е система, при която влагането на ресурсите, отпадъците, излъчванията и приключването на сила се свежда до най-малко посредством закъснение, затваряне и свиване на енергийните и материалните цикли. Идеята на кръговата стопанска система стартира още при дизайна на производството. Още първоначално би трябвало да проектираме продуктите по този начин, че да минимизираме отпадъка и да максимализираме използването. Продуктът би трябвало да е планиран по този начин, че да има по-дълъг живот, да е по-лесен за ремонт, за демонтиране и да може да се рециклира. Подходът към кръгова стопанска система на процедура се пробва да резервира цената на стоките и материалите оптимално дълго време”, изясни министър Димов. Той даде образец, че сега е по-лесно да си промените пералнята, в сравнение с да я ремонтирате.

„ Един от главните проблеми при използването на метода за кръгова стопанска система е, че първичните първични материали на пазара са доста по-атрактивни и налични с ясно качество. Докато при вторичните качеството не е положително, не са устойчиви и не сме наясно по какъв начин ще се развие тяхната приложимост. Затова Европейски Съюз би трябвало да върви в посока подкрепяне на пазара на вторични първични материали във всички държави-членки”, безапелационен беше министърът. Той прикани локалните управляващи и бизнеса да мислят в посока попречване на отпадъка посредством повторна приложимост, преработване, използването на силата посредством инсинеринане и чак най-после депониране. Целта е депонирането да е незначително малко, оповестиха от пресцентъра на екоминистерството.

По думите на министъра науката може да е доста потребна в намирането на решения за кръговата стопанска система, които да бъдат приложени в практиката. Той заяви, че общините могат да се възползват от средствата, планувани по Оперативна стратегия “Околна среда” за създаване на рециклиращи и сепариращи мощности. По програмата следва да се отвори нова процедура за демонстрационни и пилотни планове в региона на ръководство на отпадъците, по които общините и научните центрове могат да аплайват за финансиране на научни разработки в тази сфера.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР