Назначенията на близки до бившите управляващи от ГЕРБ хора в

...
Коментари Харесай

Опитите на ГЕРБ за овладяване на енергетиката продължават

Назначенията на близки до някогашните ръководещи от ГЕРБ хора в държавните енергийни сдружения още веднъж са в ход. След краткотрайния моратириум, който Народното събрание наложи върху дейностите на кабинета " Борисов 3 ", при започване на тази седмица да вземем за пример в Търговския указател бе подаден за регистриране нов контролен съвет на " Електроенергиен систематичен оператор " (ЕСО). Заради механически неточности процедурата е блокирана от Агенцията по вписванията, само че още на следващия ден може да бъде обновена.

Паралелно върви подготовка и за вписването на новите шефове в " Български енергиен холдинг ". По информация на Медиапул някогашният енергиен министър Теменужка Петкова е издала заповед, с които да заобиколи закона и макар пороците, вписването да стане факт. Засега обаче няма подадени документи по партидата на холдинга.
Овладяването на ЕСО - първо деяние
Цялата процедура към новото управление на ЕСО - контролен и директорски съвет, е повече от любопитна и предизвика куп въпроси. Тъй като няколко процеса текат редом, само че водят до общи следствия, би трябвало да разкажем историята още от преди оповестяването на състезанията.

Конкурсът за трима представители на страната в 5-членния Надзорен съвет на ЕСО е разгласен от Българския енергиен холдинг на 2 февруари. Тук значимото е, че процедурата е задвижена от управлението на БЕХ, което също е в развой на промяна - Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов. На 17 февруари и Агенцията за обществени предприятия и надзор (АППК) афишира състезанието за останалите двама членове в Народно събрание на ЕСО, които на доктрина се водят " самостоятелни ".

На 22 февруари БЕХ оповестява, че са получени 7 кандидатури, като до писмен изпит се позволяват 5. Това са Пламен Радонов (настоящ член на Народно събрание и някогашен основен секретар на СДС), Евден Николов (общински водач на Вътрешна македонска революционна организация - Стара Загора, неуспешен претендент за член на КЕВР и претендент за депутат от Вътрешна македонска революционна организация на преди малко предишните избори), Иван Йотов (бивш дълготраен шеф на ЕСО), Лъчезар Димитров (бивш шеф на електропреносната мрежа в ЕСО), както и Георги Наков (с кариера в НЕК). Същите претенденти са позволени по-късно (на 13 март) и до устния изпит.

А недопуснатите двама претенденти са Георги Пешев (за който няма обществена информация) и Петър Петров - сегашен член на Надзорния съвет на ЕСО, дружно с Радонов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР