Назначаването на грешния служител може да струва изключително скъпо, било

...
Назначаването на грешния служител може да струва изключително скъпо, било
Коментари Харесай

Достатъчно смирени

Назначаването на неверния чиновник може да коства извънредно скъпо, било то чисто финансово или под формата на изгубено време и работливост. Според Майк Голдман, създател на „ Breakthrough Leadership Team: Strengthening the Heart and Soul of Your Company ” има няколко метода да разпознаете токсините чиновници още по време на изявлението за работа.

Що е то отровен чиновник?

На първо място, би трябвало да изясним какво тъкмо се има поради под „ отровен чиновник “.

„ Хората мислят, че когато приказваме за токсични сътрудници ние имаме поради неприятни хора. Токсичността в действителност зависи от съответния екип и фирмената просвета. Няма такова нещо като токсични хора. Има чиновници, чието държание е токсично в съответна среда. Първото нещо, което една компания би трябвало да направи, е да дефинира и построи добра просвета “, споделя Голдман.

По думите му културата зависи от няколко фактора – полезностите, визията и уязвимостта на компанията. Токсичният чиновник е този, който не се вписва в дефинираната от тези три фактора просвета.

„ В случая най-важни са полезностите. Много компании имат красиви табелки в своите лобита, върху които са изписани полезностите, които те следват. Това може да впечатли някои техни клиенти, само че доста постоянно думите нямат огромна стойност “, споделя той.

Основните полезностите са дребен брой правила на държание, с които не може да се вършат взаимни отстъпки. Те дават солидна основа на фирмената просвета и отразяват най-благородните и висши цели на организация. „ Ако една от главните ви полезности е работата в екип, а имате чиновник, който не оказва помощ с нищо на останалите, то този човек е отровен за вашата просвета, без значение от това какъв брой е работлив или надарен “, прибавя Голдман.

За да разпознаете токсичните чиновници още по време на изявлението за работа, би трябвало да се фокусирате точно върху тези три съществени фактора.

Ценности

Когато назначавате на работа нови чиновници, търсете такива, които са въплъщават вашите полезности. Вместо да разказвате на претендентите кои неща са значими за вашата компания, би трябвало да ги разпитате за миналата им работа, с цел да разберете какви полезности са защитавали там. Да се върнем на образеца с екипната работа – в случай че тя е значима за вас, може да попитате претендента за работа дали избира да работи самичък или в група. Ако главната ви полезност е, попитайте претендента за концепциите, които е предложил на своя някогашен началник, и по какъв начин те са били превърнати в действителност.

Визия

Лидерите би трябвало да показват ясно задачите на своята организация, както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект. „ Защото съществувате? Дисни съществуват, с цел да носят благополучие. “, споделя Голдман.

Когато организирате изявление, пробвайте да разберете дали визията на компанията ви дава отговор на задачите на претендента за работата. За задачата би трябвало да наблюдавате деликатно държанието на интервюирания. Ако задачата ви, сходно Дисни, е да вършиме хората щастливи, преценете дали претендента е жизнеспособен, положителен и деятелен човек.

„ Кандидатът може да търси работа, само че да не споделя вашата визия. Ако решите да назначите сходен чиновник, той може да се оправя изцяло съответно с работата си от 9 до 5, само че той сигурно няма да изпъкне с нещо изключително, той в никакъв случай няма да бъде суперзвезда във вашия екип. В реалност вие се нуждаете от „ проповедници “, който да разнасят вашите хрумвания и визии “, споделя Голдман.

Уязвимост

На последно място, само че не и по значение, вие се нуждаете от човек, който да споделя истината, даже когато това е мъчно и неприятно. „ Трябват ви хора, които са задоволително смирени, с цел да слагат организацията преди всичко и да не бягат от отговорност “, споделя Голдман.

Той поучава по време на изявлението да помолите претендента за работа да ви опише за случай, когато е направил някаква неточност. Колкото по-искрен е в отговора си, толкоз по-голяма е вероятността да споделя истината, откакто стане ваш чиновник. Нужен ви е човек, който се учи от грешките си и не се опасява да ги признава.

...............

Стефани Воза за

Редактор: Геоги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР