Назален спрей срещу COVID-19, разработен от турски учени, е завършил

...
Назален спрей срещу COVID-19, разработен от турски учени, е завършил
Коментари Харесай

Назален спрей срещу COVID-19 може да бъде одобрен за употреба до края на годината

Назален спрей против COVID-19, създаден от турски учени, е приключил сполучливо тестванията върху животни и следва да премине към идната фаза след утвърждение от турската етична комисия, оповестява "Дейли сабах ".
Екип учени от университетите "Билкент " и "Хаджеттепе " са създали медикамента, предпазващ от заразяване с ковид. В момента те поставят старания да го създадат ефикасен против всички сегашни и възможните бъдещи разновидности на вируса.
Те се надяват, че лекарственото средство ще може да бъде пуснато в приложимост в Турция още преди края на годината. По думите на екипа това ще бъде първият по рода си препарат в света, създаден въз основата на протеина Грифитсин.
Предклиничните тествания и тестването върху животни са посочили висока успеваемост - мишките, върху които е бил прибавен спреят, или не са се заразили въобще, или са се възстановили от инфекцията с лека симптоматика.
"Това не е лекарство, което може да излекува независимо ковид, само че считаме, че има капацитет да се употребява превантивно или в процеса на лекуване и в този момент работим, с цел да разберем дали това в действителност е допустимо ", споделя проф. Урату Шекер от университета "Билкент ".

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР