Найлонова или хартиена торбичка“ вече няма да бъде въпрос на

...
Найлонова или хартиена торбичка“ вече няма да бъде въпрос на
Коментари Харесай

Калифорния забранява найлоновите торбички в магазините от 2026 г.

„ Найлонова или хартиена торбичка “ към този момент няма да бъде въпрос на избор на касите в магазините за хранителни артикули в Калифорния, откакто в неделя губернаторът на щата Гавин Нюсъм подписа закон, който не разрешава всички пластмасови торбички, заяви Асошиейтед прес.

Калифорния и по-рано беше забранила тънките пластмасови торбички в супермаркетите и другите магазини, само че клиентите можеха да закупят торбички, създадени от по-дебела пластмаса, която хипотетично ги прави годни за преработване или повторна приложимост.

Новата мярка, призната от законодателния орган на щата през предишния месец, не разрешава всички пластмасови торбички за извършване на покупки след 2026 година Клиентите, които не носят лична торбичка, просто ще бъдат питани дали желаят хартиена.

Щатският сенатор от Демократическата партия Катрин Блейкспиър, един от законодателите, подкрепили решението, съобщи, че хората не употребяват наново и не рециклират никакви пластмасови торбички. Тя уточни, че изследване в щата е посочило, че количеството пластмасови торбички, изхвърляни от един човек, е повишено от 3,6 кг годишно през 2004 година до 5 кг през 2021 година Тя сподели, че възбраната в предходния ѝ тип не е понижила общата приложимост на пластмаса.

Неправителствените природозащитни организации приветстваха приемането на закона и поздравиха Нюсъм за „ отбраната на калифорнийското крайбрежие, морски живот и общности от еднократните пазарски торбички “.

Дванайсет щата, в това число Калифорния, към този момент имат някаква форма на възбрана на пластмасовите торбички, демонстрират данни на природозащитната група „ Инвайърмънт Америка рисърч енд полиси сентър “ (Environment America Research & Policy Center). Стотици градове в 28 щата също имат свои забрани.

Калифорнийските законодатели гласоподаваха щатската възбрана за пластмасовите торбички през 2014 година Законът беше доказан на референдум през 2016 година

Калифорнийската група за проучване на публичния интерес (California Public Interest Research Group) съобщи в неделя, че новият закон най-накрая дава отговор на желанията зад първичната възбрана. „ Пластмасовите торбички основават замърсяване на нашата среда и се разпадат на микропластмаса, която замърсява питейната ни вода и заплашва здравето ни. Калифорнийците гласоподаваха за възбрана на пластмасовите пазарски торбички преди съвсем едно десетилетие, само че законът очевидно се нуждаеше от преправяне. С подписа на губернатора Калифорния най-накрая забрани пластмасовите торбички на касите на магазините един път вечно “, сподели Джен Енгстръм, шеф на групата.

Като кмет на Сан Франсиско през 2007 година Нюсъм подписа първата възбрана на пластмасовите торбички в Съединени американски щати.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР